Матей Боев е 5 г. в италиански затвор, СГС ще

решава през март дали ще пътува до родината

Дясната ръка на Брендо Матей Боев е подал молба до Софийския градски съд (СГС) да излежи остатъка от присъдата си в България, научи „24 часа“.

Сега той е в италиански затвор, където изтърпява наказание от 12 г. лишаване от свобода по аферата „Кокаинови крале“. Още в края на 2017 г. Боев е подал молбата чрез адвоката си до българския съд за трансфера му зад решетките в София. Решение ще има най-рано през март.

Според прокуратурата в Италия Матей Боев е бил дясната ръка на Евелин Банев-Брендо при международния трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Той е арестуван през 2012 г., дни след задържането на Брендо. Боев също е задържан тук и е екстрадиран на Ботуша. Оттогава е зад решетките. През 2015 г. съдът в Италия отмени присъдата от 20 г. за Брендо, но тази на Матей Боев влезе в сила. 2 г. по-късно той вече е на път да се върне в родината, макар и зад решетките.

За разлика от лидера на кокаиновите крале Евелин Банев, който е на свобода. Неговата присъда беше окончателно потвърдена през септември 2017 г., след това бяха публикувани и мотивите към нея. Той обаче още не е в затвора. От Италия няма искане да бъде задържан и изпратен там. Интерпол пък го издирва с червена бюлетина заради присъда от 14 г. в Румъния, отново за трафик на кокаин. Всеки момент се чака и решението на ВКС по делото му за пране на пари, по което има присъда от 7 г. затвор у нас.

Никой от останалите българи, които излежават присъди в Италия по делото „Кокаинови крале“, все още не е поискал да се върне у нас, освен Боев. Това са Тинко Гарев, Силвио Йовчев, Захари Марков, Радослав Атанасов и Ивайло Йорданов.

Боев е братовчед на олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски. И двамата са от Кнежа. През 2011 г. Боевски беше арестуван със 7 кг кокаин на летище в Бразилия и беше осъден на 9 г. затвор, но си дойде през 2013 г., когато Брендо, братовчед му и останалите вече бяха арестувани. Боевски и Боев имаха и съвместен бизнес, но се разделиха след конфликт.

Коментари Сподели Приятел

Tweet

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar