Министерство на земеделието, храните и горите съобщи, че ще обжалва в законовия срок съдебното решение в полза на бизнесмена Гриша Ганчев, което го освобождава да върне средства за неизгодни за държавата заменки на гори.

В поредица дела държавата иска да си върне общо 80 млн. лева като компенсация от възползвалите се от горските заменки през 2007-2009г. Дотук се стигна след като през 2014 г. Европейската комисия определи заменките на нереални цени за непозволена държавна помощ . Ако държавата не си върне пълната стойност на несъответствието, България подлежи на нова наказателна процедура, предупреди миналия месец вицепрезидентът на Европейската комисия Маргарет Вестагер.

За това, че бизнесменът е спечелил делото на първа инстанция в Административен съд – София, съобщи вчера природозащитната организация „Зелени закони“.

Министерството уверява, че ще продължи да защитава държавния интерес и ще иска преразглеждане на решението.

Следва да се има предвид, че основен мотив в постановеното решение е изтеклият давностен срок по извършените
сделки, отбелязват експертите на министерството. Според неговите юристи този аргумент е неоснователен, тъй като Европейската комисия не изисква събиране на държавна помощ само при наличие на изключителни обстоятелства, които „обосновават „абсолютна невъзможност за събиране“. Съдът на Европейския съюз тълкува ограничително
абсолютната невъзможност за събиране. Същественото в случая е това, че държавата членка не може да се позовава на невъзможност за събиране, поради изисквания на националното законодателство, каквито са националните давностни срокове, са юридическите аргументи, които министерството ще изтъкне пред втората инстанция.

Министерство добавя, че „има сключена спогодба – взаимно съгласие между МЗХГ и лицето, получател на държавната помощ, за разваляне на договора за замяна и така ще си възстанови правото на собственост. Пред сключване, според съобщението, са и следващи такива спогодби, а условие е да няма извършени промени в материалните характеристики на имотите.

В съобщението се припомня, че досега по процедурата за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери, получили държавна помощ за горски заменки, има възстановени около 25 хил. лв. от търсени 80 млн. лв. по 103 сделки. Според неправителствената организация „Зелени закони“ държавният интерес е в пъти по-голям.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar