Държавата обяви война на кибертероризма. Ще се търсят етични хакери, които да помогнат в защитата от онлайн атаки. Правителството обмисля и вариант за отпадане на тавана на заплатите за топ специалистите още в бюджета за 2020 г. А прокуратурата и бизнесът – в лицето на КРИБ, настояха за спешни промени в закона и по-строги санкции.

Всички са категорични, че хакерските атаки са сериозно престъпление. По сега действащите закони обаче извършителите могат да се разминат с около 2 години затвор.

Хакерската атака, която разби системата на НАП и изобличи личните данни на около 5 млн българи разтърси държавата. Проблем има, признаха институциите. Сега се търси решение то му.

„Може категорично да се каже, че държавата до момента , в някаква степен, е подценявала този проблем“, заместник- главният прокурор Иван Гешев.

“ Ако службите и прокуратурата трябва да се справят с този проблем, те трябва да имат необходимите лостове и инструменти“, министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

За да може държавата да реши проблема, главният прокурор призова за спешни законови промени. Това поискаха и от бизнеса.

„Киберпрестъпленията придобиват едни сериозни размери. Дигиталният свят е съвсем различен и нашето законодателство е остаряло. В крайна сметка трябва да направим бързи поправки, за да може да имаме една модерна, отговаряща на съвременните изисквания нормативна база с едни сериозни наказания за престъпниците“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Много е важно да има завишаване на тези наказания. От една страна това ще има възпиращ ефект, от друга ще ни позволи да използваме СРС-та, защото ние сега нямаме възможност да изискваме информационни данни“, обясни Явор Колев от ГДБОП.

Идеята е тези промени да бъдат заложени в Наказателния кодекс. По-строгите санкции трябва да бъдат предложени от ресорния вицепремиер до края на годината. Един от вариантите предвижда хакерите да влизат в затвора за 15 години.

„Не може за компютърни престъпление, които засягат не само националната сигурност, но компаниите, ние да говорим за затвор до 2 години и глоба до 3000 лева“, подчерта вицепремиерът Марияна Николова.

Междувременно от МВР обявиха, че атаките към държавната администрация не спират, дори били ежедневни. До момента обаче никой не е успял да нанесе удар, подобен на този срещу приходната агенция.

Един от проблемите за привличането на добри специалисти в държавната администрация е ниското заплащане. Държавата плаща средно около 1500 лв. на тези специалисти, докато в частния сектор заплата е до 10 хил. лв. Затова правителството планира да направи сериозни разчети и да провери дали може да отпадне таванът за заплащането на тези специалисти, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Много трудно се изгражда, но много лесно се руши. Така както мразим убийците, така трябва да мразим и хакерите. В държавната администрация има таван на заплатите. Ние плащаме по 1500 лв., заплатите в частния сектор на подобни ИТ специалисти са над 10 000 лева. От конкурс за работа в този сектор идват сто човека и накрая остава най- глупавият. Всички като чуят заплатата и си тръгват. Затова сега с финансовия министър мислим варианти дали в електронното управление да променим заплатите“, каза министър-председателят на България Бойко Борисов.

Идеята е „Информационно обслужване“ да бъде натоварено с повече отговорности, както и добре платени специалисти.

Новините на NOVA – вече и в Instagram, последвайте ни.


Линк към новината

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar