„Дунарит“ АД, русенският завод от оръжейния холдинг „Емко“ на Емилиян Гебрев, внесе сигнал в Софийска градска прокуратура (СГП), в който изнася факти и данни за възможни финансови злоупотреби и пране на пари с участието на представители на държавата, както и на частни и държавни фирми, които имат отношение към погасяването на задълженията на дружеството към обявената в несъстоятелност КТБ /Корпоративна търговска банка/.

Съобщението дойде от „Дунарит АД“ и в него е припомнено, че през 2017 г. дружеството е изплатило на Държавната консолидационна компания (ДКК) над 50 милиона лева, но оттогава ДКК нито удостоверява, че е погасен дългът към КТБ /н/, нито връща обратно на дружеството платената сума. Дружеството е изпратило и писмо до новия министър на икономиката Лъчезар Борисов, в което описва хронологията на събитията, информира го, че „Дунарит“ е завело частичен съдебен иск за над 7 млн. лв. , представляващи „стойността на неосновагелното обогатяване на БКК за сметка на „Дунарит“ АД“ и настоява за среща с министъра.

В сигнала до СГП са предоставени факти и обстоятелства, които навеждат до обосновани предположения за извършена престъпна дейност, се казва в съобщението на Дунарит АД. И се приомня, че в машинациите с дълга на „Дунарит“ АД към КТБ (н), наред с държавните структури участват и няколко частни дружества, с минимален капитал и липсващи публикувани годишни финансови отчети в Търговския регистър –

това са офшорката „Виафот“, нейното българско дъщерно дружество, както и фирмата „ДиПи“, свъзрвани с Делян Пеевски

Офшорката „Виафот“ и дъщерното й дружество „Виафот Инвестмънт България ЕООД се свързват с интереси на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски в продължилите повече от три години опити за блокиране на дейността на „Дунарит“, които започнаха с акт на държавата чрез огнемане на лиценза на дружеството, като в резултат оръжейна продукция за Индия остана на пристанище Бургас, а договорено производство на „Дунарит“ бе прехвърлено в „Арсенал“. Продължиха опити за фактическо превземане на русенския завод чрез дълг към фалиралата КТБ, които чрез поредица цесии премина от офшорката „Виафот“ и нейното дъщерно дружество към неизвестната дотогава фирма „ДиПи“ и накрая „Дунарит“ го изплати на БКК /30 август 2017 г./ бе изхолзватно

А дружеството „ДиПи“ , неизвестно никому до онзи момент, бе използвано в операцията по овладяването на „Дунарит“ и година по-късно синдиците на КТБ му прехвърлят контрола над няколко имота, след което собствеността преминава към дубайска фирма, която косвено се свързва отново с Делян Пеевски.

От „Дунарит“ намират и

съвпадения на участници в опита за превземане на оръжейния завод и в скандала „Осемте джуджета“

От „Дунарит“ смятат, че предполагаемата престъпна дейност „придобива допълнителни измерения, във връзка с разкритията напоследък около скандала с т.нар. „Осемте джуджета“ – разследването на Антикорупционния фонд а престъпна обвързаност за изнудване и рекет. Интересен в този контекст е и фактът, че дружеството „ДиПи“, участвало в машинациите с дълга, е едновременно и собственик на телевизия „Европа“, заявяват в съобщението.

В сигнала до СГП са зададени конкретни въпроси:

1. Имат ли право синдиците на КТБ(н) на търговска дейност, т.е. да купуват вземания по договори за цесии?

2. Какъв е произходът на средствата, с които са извършени разплащанията по веригата от цесии за придобиване на вземането от „Дунарит“, през „Едуардо Миролио“ и т.н.?

3. Случайно ли офшорното дружество „Виафот Лимитед“ изчезна от правния мир още през ноември 2017 година, а дъщерното дружество „Виафот“ ООД бе заличено с помощта на НАП и НОИ през 2019 г.

4. Защо ДКК и до днес упорито отказва да признае погасителния ефект на плащането, направено от „Дунарит“ по договора за цесията?

Назначената от съда съдебно-счетоводна експертиза показва, че са нарушени всички възможни правила за водене на счетоводството, касещи плащането от Дунарит към ДКК по силата на предявеното вземане по договора за цесията.

„Надяваме се прокуратурата да проведе бързо и справедливо разследване на изнесените в сигнала ни факти и обстоятелства за да бъде възстановена справедливостта, а виновните да получат заслуженото си наказание“, завършва съобщението на „Дунарит“ АД.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar