Сайтове-фантоми крадат пари

Нова измама в онлайн търговията и свързаните с нея бизнеси. Копия на легални сайтове за куриерски и фулфилмънт услуги мамят и заблуждават потребители. По този начин се удря цяла сфера на икономиката, алармират от бранша.

Законният бизнес търпи не само икономически последици, а губи и партньори, твърдят ощетени от новата схема. Щета има и за потребителите, които без да знаят и без да подозират, че са жертва на новия вид измама, може да загубят пари.

Такъв е случаят на Светлозар Димитров – съсобственик на една от водещите компании за куриерски и фулфилмънт услуги. В момента, в който той наема дигитална агенция, за да създаде сайт, който да запознава потребителя с предлаганите от тях услуги, никой не предполага, че само след няколко месеца цялото съдържание ще бъде откраднато и използвано от друга фирма. Целта била друга – генериране на запитвания за предлаганите от тях услуги и приходи в нечия чужда каса.

„Пандемията, следствие от COVID-19, създаде редица трудности за хората и бизнеса по отношение на доставките. Всеки искаше в началото на кризата да получава и изпраща максимално бързо и безопасно. Изградихме мрежата си за куриерски доставки именно, за да сме в подкрепа на всички тези хора и онлайн бизнеси.“

Само няколко месеца по-късно един от ключовите клиенти на бизнесмена му съобщава, че „не може да се ориентира в новия му сайт“. Първоначално той приема това като шега, но само няколко минути по-късно установява, че наистина съществува сайт, който е копирал цялото съдържание, без дори да бъдат сменени снимките, на които ясно се виждат служители от екипа на Димитров. Една от малкото разлики между двата сайта е във формата за контакти.

Светлозар Димитров разказва, че за да бъде изграден сайта, в който са вложени доста средства, са ползвани и знанията на редица квалифицирани експерти. Описва, че това е трудът на професионални фотографи, дигитална агенция, фронт и бек енд разработчици, агенция за adwords кампании и такава за SEO оптимизиране. Казва, че трудно се създава подобен тип сайт. Много по-лесно е да бъде копиран, вместо да се изгради отново.

Димитров решава да направи експеримент и звъни като таен клиент, задава въпроси за съдържанието, което преди време сам е създал. Записва разговора и дори в края му казва кой е и обяснява на човека отсреща, че го е разобличил.

В същото време от бранша са категорични, че трябва по-строга законова регламентация. Освен това от Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) искат държавата да застане зад коректния и легитимен бизнес. Председателят на БЕА Жанет Найденова изразява мнението на индустрията, че това ограбване на бизнес трябва да спре. И призова разследващите органи да установят извършителите, за да получат те адекватно наказание.

Кражбата на този вид бизнес е удар и по реномето на страната ни, посочи Найденова, според която България е ключова страна в доставките, не само заради географското си положение.

У нас има легален бизнес от години, той е част от светлата икономика на страната и има своя принос в БВП на страната. Браншът не крие нищо, не плаща под масата, не договоря „на тъмно“, за разлика от тези, които чрез незаконни методи се опитват да печелят на чужд гръб, смята още председателят на БЕА.

От бранша призовават потребителите и партньорите си да бъдат бдителни и да подават сигнали при всеки съмнителен случай на сайтове, които копират съдържание или крадат бизнес. И напомнят, че всеки бизнес може да бъде потърпевш от подобна кражба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar