Въпреки честите сигнали за незаконно строителство по морето и за безразборното леене на бетон в разгара на летния сезон от Министерството на туризма поискаха да се забранят хавлиите и палатките върху дюни по Черноморието. Забрана ще има и за преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета, в които се включват и кемперите и караваните. Изключение ще има само за аварийно-спасителната дейност по плажовете. Това е записано в публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предложени от ведомството на Николина Ангелкова.

Плажуването върху дюни ще се наказва с глоба от 1000 лв. при първо нарушение. При второ нарушение глобата стига до 3000 лв., като може да се наложи и имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. Всеки, който премине или спре, или паркира превозно средство върху дюни, ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., предвижда друг от новите текстове. При повторно нарушение глобата става още по-голяма – съответно до 7000 и до 25 000 лв.

От мотивите на министерството става ясно, че идеята е морските плажове да се групират, така че да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги. Целта е и да се разработи механизъм, чрез който да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели, пише в мотивите на проекта.

Идеята зрее в министерството още от миналата година, когато министърът на туризма Николина Ангелкова призова туристите да не плажуват върху дюните. „Както палатката, караваните, така и всяка човешка намеса оказва влияние върху дюните, включително и тяло върху кърпа“, изтъкна тя. Коментарът й тогава се оказа в защита на несебърския концесионер, който бе поставил табели къде е позволено и къде не да се плажува. Хората обаче често не спазвали забраната. За да опазят дюните по морето пък, министър Ангелкова и колегата й от екоминистерството Нено Димов обявиха, че са поискали от агенцията по кадастър осъвременена карта на дюните, която да покаже къде точно има пясъчни хълмове.

Наред с офанзивата за опазване на плажовете от човешката, но не и от бетонната намеса се задават промени и за туроператорите. Те няма да могат да предлагат екскурзии, които надхвърлят по цена размера на застрахователната им полица. Промените се налагат, след като десетки българи се оказаха измамени от фирма, на която платили за круизно пътуване до Канада. Хората все пак заминали, но се наложило да платят част от нощувките и дори прибирането си в България. Обезщетение така и не получили. Туроператорът е имал договор за застрахователно покритие в размер на 25 хил. лв., а общата стойност на пътуването на туристическата група е 85 хил. лв., обясни Ангелкова пред Нова тв вчера. Според Кодекса за застраховането туристическата компания е длъжна да разпредели парите пропорционално между всички ощетени, а за останалото те ще трябва да предявят претенциите си чрез съда.

Дружеството – „Уърлд Травел Мениджмънт“, фигурира в регистъра на Министерството на туризма като изрядно. Според Ангелкова това е така, защото компанията формално отговаря на изискванията на закона. В него няма посочен максимален размер на застраховката, като се предполага, че това е въпрос на преценка на самия туроператор. Все пак от ведомството на Ангелкова щели да сезират прокуратурата, защото фирмата е започнала процедура по ликвидация, а заедно с това е заявила намерение да регистрира ново дружество.

РЪСТ
Независимо от дъждовното лято данните показват, че ръстът на туристите е около 5%. Само за първите 6 месеца на годината има над 3.6 млн. туристи, каза вчера Николина Ангелкова. Тя подчерта, че качеството на туристическия продукт всяка година се повишава. „Това се вижда от броя на чуждите туристи, които посещават нашата страна“, допълни тя. Въпреки това случаите, при които заведения или барове не издават касови бележки, съвсем не били изключение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar