България се изкачи с три места – от 77-о през 2018 г. до 74-о сега, в Индекса за корупция в света, се вижда от доклада за 2019 г. на международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“.

Интересен резултат от проучването е, че най-развитите държави се възприемат като все по-корумпирани от населението и инвеститорите. Канада слиза надолу с 4 точки в сравнение с 2018 г. Франция и Великобритания отбелязват спад с 3 точки, а САЩ с две. Резултатът на американците е най-лошият от 7 години. При Германия и Япония не се наблюдава промяна, а Италия се изкачва с една точка.

В индекса, който обхваща 180 държави, ние сме до Ямайка и Тунис, но запазваме последното място в ЕС. Най-близо до България са Унгария и Румъния. Индексът е скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция. Като проблемни области за България са посочени свободата на медиите, изборният процес и начинът на неговото осъществяване, финансирането на политическите партии, назначенията в публичните институции и върховенството на закона.

Държавите с най-ниско ниво на усещане на корумпираност тази година са Нова Зеландия и Дания с 87 точки, следвани от Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария.

От източноевропейските страни най-добре се представя Естония, която е на 18-о място. Въпреки конфликта на интереси на премиера Бабиш, Чехия се нарежда на 44-о място. Полша е 41-а, а Словакия – 59-а. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar