Поводът ГЕРБ да предложат проект за нова Конституция са разговорите, инициирани от президента за конкретни промени в съдебната власт, свързани с отговорността и отчетността на главния прокурор. Проектът няма мотиви, нито е консултиран със специалисти по право, и по същество представлява преподреждане на съществуващи разпоредби, преномериране и допълване на някои възгледи на юристите на ГЕРБ.

Това мнение изрази в ефира на Дарик радио доц. д-р Наталия Киселова, доктор по конституционно право и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя беше и секретар по правните въпроси на президента Плевнелиев.

Според нея предложеният проект е усилие да се покаже, че може да се направи нещо различно, като се запазят голяма част от съществуващите норми.

Доц. Киселова обясни още, че ако процедурата за свикване на Велико Народно събрание се разтегли във времето, изборите за него могат да съвпаднат с момента за редовните парламентарни избори.

„Трябва да се прецени може ли действащото НС да извърши промени в тези конкретни сфери, защото да се хвърля страната в процедура, която ще отнеме много историческо време, ще отнеме ресурси – интелектуални, финансови, времеви и политически, е въпрос, по който трябва да мислят всички народни представители. Според мен това е излишно“, коментира юристът и преподавател.

ВНС трябва да остане като орган, ако щете дори само като плашило пред онези щения на временни политически мнозинства, които искат да обърнат най-важните конституционни принципи, заяви доц. Киселова.

Тя даде за пример отпадането на преамбюла на сега действащата Конституция, което поставя въпроса дали България ще спре да бъде правова, демократична и социална държава. Не бива главата с правата, свободите и задълженията на гражданите да бъде толкова назад в един проект, отбеляза още доц. Наталия Киселова.

Тя посочи още, че така предлаганите промени биха повишили реалната власт на главния прокурор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar