„Моряк съм от 40 г. Никога не съм напускал кораб. Имам отговорност към екипажа си“, каза пред Варненския апелативен съд капитанът на „Вера Су“ Хайдар Ергюн.

    Той и вторият му помощник Кемал Айхан поискаха да бъдат освободени под домашен арест. Адвокатите им представиха договори за наем на жилища, където обвиняемите да отседнат, докато тече делото. Осигурил ги собственикът на кораба Камер Марин, който изпрати свои представители на делото.

    От прокуратурата не бяха съгласни, защото договорът за наем не може да гарантира, че няма да избягат. Двамата са турски граждани, а българските власти нямат възможност да искат предаването им, защото европейската заповед за арест не важи за родината на моряците.

    „Съжалявам за това, което се случи, в началото на професионалния си стаж съм. В чужда страна, без пари и документи, освен от правна помощ се нуждая и от морална защита. Искам да изчистя името си“, каза по-младият моряк. В крайна сметка Апелативният съд във Варна ги остави за постоянно в ареста.

    Докато течеше заседанието, на Камен бряг започна операцията по разтоварването на „Вера Су“.

    Около 10 ч екипите направиха опит за отводняване на машинното отделение. Катер се приближи до палубата. Пластмасови отпадъци и други опасни за околната среда материали бяха натоварени на лодки.

    „Едната част от товара е в течно състояние и ще бъде разтоварен на баржите и след това претоварен на кораба „Екогалакси“. Твърдите буци ще бъдат изгребани и от пристанище Варна – изток ще се претоварят на покрити вагони. Всичко това трябва да бъде свършено до четвъртък или петък, защото след това времето пак се разваля“, каза транспортният министър Христо Алексиев във вторник. (24часа)

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar