Потъналият в нелегалност вече 27 години бос №1 на сицилианската „коза ностра“ Матео Месина Денаро бе осъден на доживотен затвор от трибунала в град Калтанисета заради неговото активно участие в зверските убийства през 1992 г. на легендарните магистрати – антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Присъдата бе обявена след продължило 14 часа заседание на съдебния състав от третия процес в Сицилия за атентатите срещу двамата съдия-следователи и агентите от тяхната охрана. На предишните две дела, гледани на острова в течение на годините, заради показните покушения срещу известните магистрати и държавни мъже бяха осъдени на доживотни решетки и на различни срокове затвор десетки тартори на мафията и техни помагачи.

Според обвинението на процеса в Калтанисета, изчезналият вдън земя през 1993 г. Матео Месина Денаро бил основен поддръжник на линията на тогавашния митичен бос на мафията Тото Риина за обявяване на тотална война на държавата и на нейните служители с цел смегчаване на затворническия режим на хората на „коза ностра“ зад решетките. Както подчерта в обвинителната си реч прокурорът Габриеле Пачи, младият по онова време и с голям авторитет в организираната престъпност Месина Денаро е изиграл решаваща роля за сплотяването на сицилианските кланове около разработената от Тото Риина „касапническа стратегия“ срещу храта на държавната власт в лицето на нейните магистрати – антимафиоти. „Неуместно е да се твърди, че Тото Риина би предприел тази линия на убийства и атентати – изтъкна прокурорът Пачи, – без пълен консенсус на върховете на „коза ностра“, защото ако го бе сторил, това би означавало избухването на война между нейните кланове“. И за обвинителя именно Месина Денаро бил успял да убеди тарторите на мафиотските структури, несъгласни с линията на Риина за сблъсък с държавата, да я подкрепят.

А що се отнася до укриващия се вече близо три десетилетия от държавата „капо ди тути капи“, както пишещото братство в Италия обича да нарича Матео Месина Денаро, то силите за сигурност постоянно задържат негови приближени, всеки път медиите тръбят, че примката около „боса на босовете“ се затяга, но той продължава да си живее на свобода, незнайно как и къде.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar