Изпратените от здравното министерство сигнали за неизгодни и сключени против правилата договори от правителството на Бойко Борисов за доставка на респиратори, лекарства, лични предпазни средства и дезинфектанти, са предадени по компетентност на Европейската прокуратура под ръководството на Лаура Кьовеши. Това е уведомила българската прокуратура Министерството на здравеопазването.

МЗ сезира държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори.

За тях излязоха сигнали, че са сключвани в нарушения на законовите процедури, а за някои конкретни сделки имаше сигнали и за завишени цени.

Договорите на българската държава с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията, например, са неизгодни и сключени при спорни обстоятелства, без гаранции и неустойки. Данни за това бяха изнесени от служебния екип на МЗ.

Освен това Министерството на здравеопазването е платило близо 2.1 милиона лева за осигуряване на противоепидемичните мерки на парламентарните избори на 4 април при странен подбор на фирми и на завишени или силно занижени доставни цени, отново при съмнения за неспазени процедури.

Преди ден прокуратурата и МЗ влязоха в задочен диалог след като Върховната административна прокуратура изиска информация от здравния министър Стойчо Кацаров защо не се спазва приетият противоепидемичен план, каква е готовността за трета доза ваксина и предприетите мерки от МЗ относно епидемията. По-късно Кацаров излезе с официален отговор, в който поиска прокуратурата да го информира дали са предприети някакви действия по сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar