Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е ведомството под шапката на Министерство на правосъдието, което отговаря за част от дейността в затворите, като си дели отговорностите с друга институция – Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“ (ДПФЗД). Сред задачите на ГДИН е да се погрижи за служителите в затворите, като покрай това се обявяват и обществени поръчки, разбира се.

В рамките само на месец дирекцията е успяла да обяви търг за ободряващи напитки за нощните пазачи в затворите, да събере оферти и дори да подпише договор за 260 хил. лв. Срокът за събиране на оферти е странно кратък – 11 дни, и то в процедура тип „публично състезание“. Всъщност изглежда, че възложителят е нарушил Закона за обществени поръчки, тъй като е пропуснал да аргументира бързата процедура.

На практика състезание няма, тъй като оферта подава само един участник и той печели с цена, почти равна на прогнозната. Самият кандидат пък е спечелил над 20 поръчки само за последната година, сочи справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

Бързите търгове слепи ги раждат

На 6 юли ГДИН обявява търга за доставка на вода, кафе, кола, чайове и т.н. в продължение на две години с прогнозна стойност 264 хил. лв. с ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 11 дни по-късно, на 17 юни. Проверка на „Капитал“ сочи, че поръчки със сходни прогнозни стойности и предмет на друг възложител, който работи със затворите – Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“, са били със срок около месец.

Петър Бакърджиев, юрист и управител на фондация „Институт за правни инициативи и анализи“, коментира пред „Капитал“, че такъв срок е допустим при процедури тип „публично състезание“ само когато има аргументиран спешен случай. „Ако гръмне канализация в някоя община и е спешна услугата – да, може да е 15, даже 10 дни“, уточни той.

Според чл. 178 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) срокът може да е между 10 и 20 дни, но само ако е публикувано обявление за предварителна информация поне 35 дни по-рано, а и трябва да се обясни защо се налага краткият срок в решението за откриване на процедурата.

В обявлението на ГДИН не е посочено, че е публикувано такова обявление за предварителна информация, поради което не може да се използва съкратеният срок, обясни Бакърджиев. Липсват мотивите за спешното възлагане на поръчката.

От ГДИН не отговориха в срок на писмените въпроси на „Капитал“, които бяха изпратени в понеделник. Даниела Йорданова, която в момента е началник на отдел „Финансово-ресурсно осигуряване“ (ФРО), уточни пред „Капитал“, че срокът е законосъобразен, и се оправда с това, че не трябва да има прекъсване между договорите, за да бъдат обезпечени доставките и да се осигури нужната грижа за служителите.

Предишният договор за същата услуга е сключен на 15 юни 2017 г. и е също за за 24 месеца. Предвид че е ясно кога ще изтече, ГДИН е можела да предвиди това и да планира поръчката, като я обяви с по-адекватен срок.

Кой е избраният изпълнител

В този странно кратък срок се явява само един участник – „Нове инженеринг“. Фирмата автоматично печели поръчката и бързо подписва договор.

Собственик на „Нове инженеринг“ е Антон Антонов, който е бил в листата на ГЕРБ за общински съветници в община Свищов през 2007 г. Това е първият договор на това конкретно дружество с ГДИН. Миналата година фирмата е спечелила отново търга за ободряващи напитки, но не е поискала да подпише договор за него по неясни причини. „Капитал“ не успя да се свърже с Антонов за коментар. Със старата си фирма, ЕТ „Нове инженеринг – Антон Антонов“, той също е печелил редица поръчки на ГДИН в периода 2012-2013 г.

Отделно „Нове инженеринг“ има договори с ДПФЗД от 2016 г. насам на стойност 2 759 566 лв., сочи справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. ДПФЗД е подчинено на ГДИН – председател на управителния съвет на предприятието е именно началникът на дирекцията.

Отделно само за последните 12 месеца дружеството е спечелило над 20 поръчки или позиции от търгове за още близо 2.4 млн. лв. Сред възложителите са Национална компания „Железопътна инфраструктура, общините Русе, Ловеч и Свищов, Стопанската академия в Свищов, Техническият университет в Габрово, МВР, Държавна психиатрична клиника – Ловеч, детски градини в Русе.

Странните практики на ГДИН

Поръчките за храни в затворите от години предизвикват съмнения, като именно сроковете са основното, което привлича вниманието. В други поръчки на ГДИН има доста различна практика за времето за подаване на оферти. На 22 август е обявен търг за доставка на готова и суха храна за арестите на стойност 562 хил. лв. с ДДС със срок над месец – до 24 септември. Поръчката за ободряващи напитки през 2017 г. пък е била със срок за подаване на оферти 21 дни. При другия възложител, свързан със затворите – „Фонд Затворно дело“, също е имало случаи на странно кратки срокове в миналото, така че видно това не е нова практика.

В началото на юли ГДИН прекрати процедура за внушителните 34 млн. лв. без ДДС за доставки на храни на 12 затвора в страната за четири години. Необичайното при нея е, че не беше разделена на обособени позиции на регионален принцип, както е обичайната практика при такива големи търгове за доставки. Поръчката обаче е прекратена, разказа „Свободна Европа“. Подадени са няколко оферти, но почти всички участници без един – победителят, са отстранени. ГДИН прекратява процедурата, защото има само една годна оферта. Това „поставя възложителя в хипотезата, при която може да сключи договор при най-неизгодни условия, без това да може да се установи чрез сравняването на поне две или повече подходящи оферти“, цитира „Свободна Европа“. Това не притеснява дирекцията в търга за кафе и кола например, където изобщо няма втори участник.

В публикацията на „Свободна Европа“ се отбелязва и странно съвпадение с махането на главния директор на ГДИН Васил Миладинов точно по време на ключовото развитие на голямата поръчка. Нейното прекратяване се случва малко след като той е временно отстранен и срещу него започва да тече дисциплинарно производство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar