Белгийският политик Дидие Рейндерс бе предложен от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за еврокомисар по правосъдието. От него ще се очаква да представя годишните доклади за състоянието на върховенството на закона в ЕС.

Цялата кариера на Рейндерс, роден и завършил право в Лиеж, преминава в служба на държавата още от студентската скамейка. В Белгия той е известен с това, че често получава трудни задачи по чувствителни въпроси. Последната от тях все още не е завършена – Рейндерс е част от преговорния екип, назначен от крал Филип за съставянето на следващото белгийско федерално правителство след изборите от края на май, предава БТА от Брюксел.

В телевизионно интервю снощи Рейндерс бе оптимист, че в късната есен Белгия ще има ново правителство, а това означава, че едва ли ще бъде подобрен световният рекорд, при който белгийските политици спориха 541 дни при определянето на федералната власт през 2010-2011 година.

По-рано тази година Рейндерс, вицепремиер и министър на външните работи и отбраната, бе сред двамата съперници за председателското място в Съвета на Европа. След като не спечели това състезание, той бе посочен от служебния премиер Шарл Мишел, бъдещ председател на Европейския съвет, да бъде белгийският представител в следващата ЕК.

Досега Рейндерс е бил също министър по европейските въпроси, както и на финансите, застраховането, хазарта, институционалните реформи. В автобиографията му е посочено също и че е бил адвокат, както и началник на кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието в началото на своята дългогодишна кариера.

В писмото, в което му възлага бъдещите задачи, Фон дер Лайен отбелязва, че от Рейндерс се очаква да ръководи съставянето на общ за ЕС механизъм за наблюдение на спазването на върховенството на закона. Това е въпрос, който засяга всички ни, пише бъдещият председател на ЕК. Фон дер Лайен добавя, че ще очаква годишни доклади за състоянието на законността в ЕС.

По нейните думи се предвижда да бъдат полагани усилия и да бъде предлагана помощ на държавите с предизвикателства пред върховенството на закона, за да бъдат недостатъците преодолени рано. Като последен изход Фон дер Лайен предвижда „съразмерен и разубеждаващ“ отговор от страна на комисията в случаите на нарушения.

Новоизбраният председател на ЕК настоява за по-добро приложение на решенията на Съда на ЕС. Тя възлага на Рейндерс задачата европейските граждани да бъдат по-добре запознати с въпроса за върховенството на правото.

В писмото се допълва, че Рейндерс ще отговаря също за защитата на потребителите, за електронното свързване на европейските съдебни системи, за подобряването на обмена на данни за терористи, за обособяването на европейската прокуратура. Неговите правомощия ще включват още защитата на данните онлайн, на правата на европейските граждани, развитието на изкуствения разум, правилата за работата на дружествата. Рейндерс ще работи под надзора на зам.-председателя по ценностите и прозрачността Вера Юрова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar