Британски съд призна за виновен Джулиан Асанж в нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция през 2010 г. По-рано днес основателят на „Уикилийкс“ беше арестуван и изведен от посолството на Еквадор в Лондон.
Асандж може да получи до 12 месеца затвор във Великобритания заради укриването си от властите. Той отхвърля обвиненията с аргумента, че процесът срещу него е под натиска на Съединените щати.

Американските власти искат екстрадирането на Асандж заради публикуването на секретна информация на сайта „Уикилийкс“ , придобита в заговор с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг.
„Челси Манинг беше изтезаван от американските власти и това беше доказано. Ако Аснадж бъде екстрадиран, смятаме, че също ще бъде подложен на мъчения“ коментира Балтасар Гарсон, адвокат на Джулиан Асандж.

Основателят на „Уикилийкс“ прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон. До ареста му се стуигна, след като еквадорските власти отмениха правото му на убежище.
Господин Асандж многократно наруши ясните разпоредби за получаване на дипломатическо убежище, особено забраната за ненамеса във вътрешните работи на други държави.

В същото време прокуратурата в Швеция е получила искане за възобновяване на разследването за изнасилване на срещу Асандж, прекратено през 2017 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar