Машинистите от Хитрино Димитър Михнев и Радослав Петков не се признаха за виновни. Шуменският окръжен съд даде ход по същество на делото за влаковата катастрофа, която отне живота на 7 души и рани тежко други 14. Делото се гледа по съкратена процедура.

На съдебното заседание днес присъстваха и част от пострадалите, съобщи Нова телевизия. Николай Цачев е един от тях. Ударната вълна събаря част от къщата му върху него. Мъжът успял да се спаси, но с множество фрактури. Сега живее в старчески дом, защото дом в Хитрино все още няма.

„Очаквам справедливост. Искам българската съдебна система да покаже, че е независима и под никоя шапка не седи. Пролетта е нещо ново и смятам да започна наново. Ама дали къщата ще я направят до края на тази година – не знам. Дано да я направят, защото вече и със самолет няма да вляза към старческия дом“, каза Николай Цачев.

Влак с цистерни избухна край гара Хитрино на 10 декември 2016 г. При инцидента седем души загинаха. Делото „Хитрино“ тръгна на 15 януари 2018 г. Разследването установи, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост, с която се е движил влакът. С обвинение са двамата машинисти, че са причинили смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar