Командосът, който миналия 20 май уби полицая от Сопот Добромир Лазаров заради фаталната дознателка Люба Алексова, стартира повторно. Това стана възможно, след като от Военно-апелативния съд в столицата не откриха несъвършенства на обвинителния акт.

На 16 януари т.г. пловдивските военни магистрати върнаха делото на прокуратурата с мотива, че в обвинителния акт има допуснати неточности, които трябва да бъдат отстранени. От военната прокуратура обжалваха и магистратите под пагон на въззивна инстанция определиха, че обвинителният акт е наред и делото трябва да стартира. То ще започне отново на 2 април т.г., когато командосът Ангел Желязков трябва да застане на подсъдимата скамейка.

Младши сержантът и командир на Второ бойно отделение в Първа рота в 68-ма Бригада „Специални сили“ Ангел Желязков на 33 г. е подсъдим за убийството на полицая Добромир Лазаров, когото наръгал с тактически нож с дълго острие. Причина за скандала между двамата била фатално красивата дознателка в районното управление на полицията в Карлово Люба Алексова. Тя живяла близо 3 години на семейни начала с командоса, след което двамата се разделили за около година и половина. Именно в тази година и половина на раздяла Люба завъртяла връзка с полицая Лазаров, който пък бил разведен, с дъщеричка и живеел на семейни начала в Сопот с учителка. По тялото на полицая впоследствие от Съдебна медицина открили множество прорезни рани. Добромир Лазаров имал рани и по дланите на ръцете, което говори, че се е опитвал да се защити. При аутопсията в Съдебна медицина открили опити Лазаров да бъде промушен във врата, където се намира жизнено важна артерия. Според защитата на командоса полицаят пръв е нападнал и военният се е защитил, вадейки ножа.

За съжаление полицаят не успял да спре отлично обучения командос, който надвил в схватката и го пробол фатално в сърцето. Ударът бил един, като наранил два пъти сърцето. Втората рана проникнала до сърдечната камера. Въпреки това Добромир Лазаров успял да измине около 15-20 метра, са установили разследващите. След това паднал на земята и дори имал силите да говори с убиеца си. Попитал го „Какво направи, бе, човек?“, а Ангел Желязков му отвърнал: „Нали ти казах да не идваш. Опропасти ми живота“. След това командосът се обадил на 112, изчакал на мястото да отидат следователи и бърза помощ.

„Не съм имал намерение за конфронтация. Всячески се опитах да избегна конфликта, но не успях. Защитавах се. Действах при самозащита. Моля за по-лека мярка за неотклонение. Съжалявам за случилото се“, заяви Желязков във Военния съд в Пловдив по време на мярката си за неотклонение. Срещу него е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. По този член 116 от НК командосът го грози затвор от 15 до 20 г., доживотен или доживотен без право на замяна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar