Делото срещу преподавателя в Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Николай Банков, който бе обвинен във взимане на подкуп, продължава в Окръжния съд в града на тепетата.
Срещу Николай Банков е повдигнато обвинение затова, че в качеството си на ръководител катедра „Електротехника и електроника“ е поискал общо 600 лева за изпит. Това професорът е извършил в съучастие с 38-годишен мъж, който също е с повдигнато обвинение.
Случката се разиграва на 9 май, 2017 година, при провеждането на изпита по „Теоретична електротехника – първа част“ във висшето учебно заведение, водена от обвиняемия преподавател.
Потърпевшите от инцидента двама студенти се явили. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки.
Те попитали преподавателя кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабинета си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.
Два дни след това двамата занесли решената задача, като Банков отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно той им дал номера на мобилния телефон на другия обвиняем по делото – 38-годишния Димитър, бивш студент в УХТ, с препоръката да му се обадят, за да си решат проблема с изпита.
Междувременно професорът се свързал с Димитър, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.
След като студентите му позвънили, посредникът им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки.
Двамата младежи предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка бил проведен формален изпит от обвиняемия професор и студентите получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.
На 15 май 2017 г. заедно с проф. Николай Банков за корупционни практики беше арестуван и колегата му проф. Симеон Василев, поискал 650 лева, за да постави положителна оценка на студент върху две изпитни работи.
И двамата преподаватели бяха отстранени от работа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar