Значителна част от свободния разказ на основния свидетел по делото за източването на КТБ и бивш доверен счетоводител на Цветан Василев Бисер Лазов днес беше посветена на личните му впечатления от част от подсъдимите. Макар вчера Лазов да започна експозето си с думите, че част от подсъдимите са му били колеги повече от 20 години и е смятал, че са му приятели, днес той не спести негативните коментари към тях. След анонса, че иска да говори малко за “личните си впечатления”, Лазов обрисува подробно как той е виждал бившите си колеги.

Започна с подсъдимия Георги Христов, бивш изпълнителен директор на КТБ. Лазов обясни, че в периода 2012-2014 г. Христов бил завършил “втората си метаморфоза”. От стриктен юрист-консулт, който четял всички документи, се превърнал в човек, който подписвал всичко. “На една среща през април 2013 г. по темата “БТК” той седеше и подписваше един куп документи, помоему, почти без да ги гледа. Моето лично мнение е, че се страхуваше от Василев. Въпреки че беше изпълнителен директор стоеше пред кабинета на Василев и между посетителите се опитваше да му привлече вниманието”, поясни свидетелят. Бившият банкер обаче се отнасял към Христов с “пренебрежение, като към един дребен досадник”. Лазов често чувал как Василев хока Георги Христов.

Илиян Зафиров, също директор в банката, имал собствен кабинет в КТБ, автомобил и шофьор, “тоест докарваше го повече като директор”, обясни Лазов. “Василев в негово отсъствие говореше за някаква броеница, с премятането на която се свършвал ефектът от неговата работа. Василев говореше за директорите си с пренебрежение, наричаше ги с обидни думи”, разказа още свидетелят. Зафиров също подписвал документи без да ги поглежда, при това с “една аристократична досада, но излъчваше спокойствие, въпреки че имаше знанието, че нещата, които подписва” не са наред.

За Александър Пантелев Лазов обясни, че бил много изпълнителен и също имал “вероятно уважение и някакъв страх от Василев”. “С него Василев се отнасяше най-арогантно и подигравателно, включително и в резолюции писмени, в коментари и общи срещи. Понякога (Пантелеев – б.а.) изглеждаше така че не трябва да го показваш на външни хора. Аз лично съм му казвал: “Сашо, аз ще ти дам заем – купи си костюм, оправи си зъбите”, навлезе в подробности Лазов. За да илюстрира отношението на Василев към Пантелеев, разказа за среща, в която се договаряла сделка между КТБ и “Сосиете Женерал Лондон” за изкупуване на пакет от кредити на българската банка. Тогава от чуждестранната компания открили много липсващи документи и недобре оформени кредитни досиета. Затова Василев извикал Пантелеев, а той самият отишъл “като в реанимация”, а върху сегашния подсъдим банкерът изсипал порой от обиди и обвинения. “Аз съжалих, че съм се оказал там”, подчерта Лазов. А иначе и Пантелеев излъчвал спокойствие за дейностите на банката.

Георги Зяпков, управител на направление “Кредитиране” в КТБ, също бил напълно спокоен, когато подписвал инспекторски нареждания за усвояване на кредити, въпреки че документите за кредитите изобщо не били попълнени още. Зяпков бил “системно обиждан и обругаван от Цветан Василев. “Наричаше го как ли не, понякога ми е ставало жал. Но Жоро всячески се стараеше да угоди на шефа Василев”, разказа още Лазов. Поясни, че в този период при пристигането на надзорни инспекции Зяпков трескаво събирал документи и подписи, които липсвали. “Споделял ми е, че счетоводни баланси преди представянето на инспекторите от надзора, ги е манипулирал”, каза Лазов.

Главният счетоводител на банката Мария Димова била лицето, което заедно с Василев постоянно знаело за “липсата в касата”. Тя съхранявала регистър на сумите, изплатени на ръка в различни валути, които представлявали касовата липса на банката във всеки момент.

Според Лазов Маргарита Голева – одитен инспектор от KPMG, била семейна приятелка на Василеви, защото ходила на екскурзии до Бразилия и Доминикана с тях.

В крайна сметка Бисер Лазов обобщи, че поведението на служителите на Василев било на хора, които “са се съгласили да поставят себе си и собствената си работа в ръцете на друг”.

Периодът 2012-2014 г. се характизирал с още две неща – в управлението на “фирмата”, както Лазов нарича дружествата, гравитиращи около КТБ, влязла дъщерята на Василев – Радосвета Василева, както и с факта, че обемът на кредитите нараснал неимоверно, защото се налагало да се дърпат кредити за лихви и погасителни вноски, както и за финансиране на допълнителен капитал на банката.

Структурата на “фирмата” се променя

Основният свидетел обясни, че в този период юристите на “фирмата” групирали дружествата в две групи, за да улеснят по-голямото кредитиране и да имат обяснение при евентуални инспекции. “Препоръчаха един ред дружества да се оставят без банкови кредити от КТБ. Те бяха използвани да играят ролята на собственици на дружествата кредитополучатели от КТБ. Втората група дружества взимаха кредити от банката”, разказа Лазов.

Втората група дружества пък била разделена на четири подгрупи. Първата – дружества с реална търговска дейност като “Дунарит”, “Телиш”, “Киа Моторс България” и други. Компаниите се финансирали с банкови кредити, но не за основната им дейност, а за може след това те да финансират фирмени заеми към другите дружества от “фирмата”. Втората подгрупа били компании, които също имали реална стопанска дейност, но се контролирали от приятели и партньори на бившия банкер и били използвани като “фасада за усвояване към фирмата на Василев”. Третата част от дружествата били кредитополучателите от банката, които нямат имущество, собствен капитал, дейност и персонал. Балансите им де факто били съставени от имущество от фирмени заеми и задължения по фирмени заеми. А четвъртата група компании имали имущество без задължения и залози, балансите им показвали собствен капитал. В тази група влизали “Бромак” и фирми, в които били фамилните имоти на Василеви.

С нарастване на броя на новите компании се наложило да ги поемат лица, които не били в близкото обкръжение на Цветан Василев. Появила се и нова длъжност – лица, които привличали хора да се подписват като управители на фирмите. “Тоест стана като една манифактура. Стана платена работа за лица, които подписваха за дружествата”, поясни Бисер Лазов.

Разяснявайки подробно на кой етаж в сградата на КТБ са се помещавали офисите на Василев, дъщеря му, банковите офиси, телевизия ТВ7, основният свидетел заключи: “Фирмата” така да се каже се институционализира”. Сподели и собствените си терзания – дъщерята на Василев откровено издевателствала над него, затова след 2011 г. той искал да напусне. Не го направил, защото Цветан Василев провел разговор с него. Въпреки това Лазов работел все по-изолиран, защото Радосвета го оставяла “във все по-малки помещения и санкционираше хората”, с които работел. “Единствената ми проява на отношение и заемане на някаква позиция в този период беше, че аз вече не ходех на фирмените партита”, каза той пред съда.

Въпреки нередностите Лазов чувствал сигурност и спокойствие

Още вчера Бисер Лазов разказа, че усетил първите нередности с кредитирането на “фирмата” още през 2008 г., а след това и през 2011 г. Днес той отдели време да разясни на съда защо все пак се е чувствал сигурен и спокоен за случващото се.

От една страна заради виждането му, че Цветан Василев можел в пълнота да осигури управлението на дружествата и банката и да поеме отговорност за нещата във “фирмата”. “На второ място при комуникацията ми със служители на КТБ, те не излъчваха никакви приснения. Винаги съм си мислел, че кредитната дейност, макар сумите да идваха бързо и кредитните досиета да се изготвяха впоследствие, се извършваше по същия начин, по който се водеше счетоводството на всички дружества във “фирмата”, сподели Лазов. Освен това той вярвал на одиторите, защото нямало никакви сигнали за нередности.

“И последно, в края на 2013 г. и 2014 г. на два пъти на 12 етаж, в офиса на Василев присъствах на среща с господин Гунев (Цветан Гунев – тогава подуправител на БНБ – б.а.). Обсъждаха се новите банкови регулации, които щяха да влязат в сила през 2014 г. и привеждането на КТБ в съответствие да ги изпълни. Коментираше се и предстоящото одобряване на покупката на “Креди Агрикол” от БНБ”, обясни спокойствието си бившият счетоводител на Василев. Отдели и специално внимание на счетоводството, водено по негово време, като посочи, че всичко било изрядно.

Плащания към медии и журналисти за дискредитиране на противници и положителен ПР

Специално внимание от Лазов бе обърнато и на друга известна в общественото пространство информация. Свидетелят разказа, че след като Цветан Василев получил приза “Мистър Икономика” през 2013 г, последвали “яростни медийни атаки към него”. “Василев започна да предприема действия като медийна стратегия или медийно осигуряване. Това значеше да се осигуряват средства, за да се неутрализират негативните към него действия. Виждах ги в ежедневните задачи за финансово осигуряване. Започна да се среща с журналисти за дискредитиране на тези, които го нападат. Увеличиха се и сумите към ТВ7 за привличане на журналисти с много по-големи заплати”, посочи Лазов.

И даде примери – такъв бил случаят с журналистката Люба Кулезич, която започнала свое предаване в телевизията. Засичал в офиса на Василев и Соня Колтуклиева, която получавала суми в брой, за които се подписвали документи. Създателят на сайта “Фрогнюз” Огнян Стефанов два пъти получавал сериозни суми – спешен заем от 300 хил. лв. Тук съдия Вирджиния Петрова прекъсна Лазов и го попита “дали това има връзка с трансферите на суми, защото няма връзка с нашите обвинения”. Свидетелят отговори, че всички средства били с краен източник КТБ. “Подобни суми се изплащаха на Мирослав Иванов, който идваше регулярно. Първоначално ги занасях аз (сумите – б.а.) на Василев, после ме запозна с него и са му давани от мен”, разказа Лазов. По думите му бившият банкер определял журналистите Огнян Стефанов и Мирослав Иванов като “за специфични задачи – дискредитиране на хора, които има негативно отношение към” банкера.

Лазов разказа, че през октомври 2012 г. до Цветан Василев достигнала информация, че компанията, издател на вестник “Капитал” имала просрочени вноски към “Алфа банк”. Затова в спешен порядък наредил на Лазов да изпрати запитване до банката за изкупуване на дълга на медийната група на Иво Прокопиев. Не се случило само заради бързото погасяне на сумите по вноските.

Действия за дискредитиране на тогавашните издатели на вестник “24 часа” Огнян Донев и Любомир Павлов също били предприети. Василев обаче достигнал до разбирателство с Донев заради обща инвестиция в Пенсионен фонд “Доверие”. На това място разказът на Лазов бе прекъснат заради напредналото време, така че в залата не стана ясно дали сред медиите, финансирани от Василев са тези на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Лазов не е виждал Пеевски в кабинета на Василев

Извън залата, пред журналисти Бисер Лазов заяви, че никога не е виждал Делян Пеевски в кабинета на Цветан Василев. Бил виждал единствено адвокат Лазар Карадалиев, който през юли 2014 г. дошъл с екипа си и с охрана и седнал в кабинета на Василев.

Лазов сподели също, че Василев предал всички хора, които работили за него и абдикирал. Два дни след затварянето на КТБ Лазов пътувал до Виена, където се срещнал с Василев и му занесъл документи. Там разбрал от банкера, че той няма намерение да се връща у нас. В разговора си с Василев, Лазов чул изречение, което го сринало. И не само него, а и всички, които били близки до банкера. Какво точно му казал Василев, Лазов засега отказа да отговори на медиите. Обясни само, че останал с впечатлението, че Василев не го интересувало какво се случва с хората му.

”Целият живец съм си дал за Василев, нямам неизпълнена задача. И като видях, че той няма намерение да се върне, отрече се от всички и имайки понятие за щетата, моето лично убеждение беше да спра да изпълнявам всички негови нареждания, да информирам всички власти”, каза Лазов, цитиран от БТА. Свидетелят сподели, че отношенията на банкера с най-близкото му обкръжение били на основата на доверието. Но станало така, че “все едно Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, да не отиде на кръста, а да отиде другаде”.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
My Life Touch
My Life Touch
23 юни 2022 10:20
Гост

Thanks for the information, I will try to figure it out for more. Keep sharing such informative post keep suggesting such post.

https://www.mylifetouch.me/

Michael luis
Michael luis
19 януари 2022 0:37
Гост

Здравейте Искам да знаете, че ние сме известни хакери, които успешно хакнаха празни карти на банкомат, които могат да теглят пари в брой от всеки банкомат навсякъде по света. Това стана възможно благодарение на нов софтуер, наречен „TYUPKIN“, който беше изобретен от моя екип от технологични хакери. След като разработим тази карта, ние я разпространяваме, за да подобрим живота на хората и да им осигурим по-добър стандарт на живот. Тези карти бяха заредени с $600 000 USD всяка и имаме ограничени наличности. Тези карти ще бъдат ваши, ако отговаряте на критериите, съдържащи се в тях. За да продължите с доставката… Покажи целия коментар »

Judith Barry
Judith Barry
03 септември 2019 10:26
Гост

Моите кратки показания за това как получих заем   Здравейте всички, че се казвам Смит Принс от Текса, САЩ. Тук съм, за да свидетелствам как получих заема си от Робърт Томсън, след като кандидатствах няколко пъти от различни кредитори, които обещаха да помогнат, но никога не ми дадоха заема. Докато един мой приятел не ме запозна с Робърт Томсън, той обеща да ми помогне и наистина го направи, както обеща, без никаква форма на забавяне. Никога не съм мислил, че все още има надеждни кредитори, докато не срещнах Робърт Томсън Уолф, който наистина помогна за заема и промени вярата ми.… Покажи целия коментар »

Mr.Koit Tarmo
Mr.Koit Tarmo
14 август 2019 8:26
Гост

КАК ВЗЕМ ЗАЕМ ЗАЕМ Поздрави на всички, които четат този коментар !!! Аз съм Latrelle Black по име. Тук съм, за да препоръчам усилията на Робърт Томсън, имах нужда от сума за консолидиране на заем от 60 000 долара и веднага след като в сряда миналата седмица се свързах с заемната компания на Робърт Томсън в сряда миналата седмица и в петък миналата седмица, също така получавам сигнал от моята банка (Royal Bank of Scotland Group), че фондът е преведен, искам всички на този сайт да се свържат с Робърт Томсън сега по имейл как да получа заем, тъй като… Покажи целия коментар »

Петър
Петър
28 март 2019 20:45
Гост

Василев успя да заблужи цялата държава, че КТБ е банка, и да я обере накрая.

Стела
Стела
28 март 2019 19:43
Гост

Ами то не е трудно да се определи какъв човек трябва за да открадне 4 милиарда…