Създала ли е държавата сама корупционна схемата в търговията с отпадъци? Това е основният въпрос, който стои след последните развития около разследването срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още седем души. Във вторник Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, бившия директор на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмена Николай Миховски. Те бяха задържани в акция на прокуратурата по обвинение за участие в „организирана престъпна група с користна цел“. В нея участват още Айгюн Еминов и Васил Богданов, които остават под домашен арест.

Заседанието по мерките на шестимата продължи до вторник вечерта, когато председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев прочете определението си.

Тезата на прокуратурата е, че групата е организирала незаконно съхранение на опасни отпадъци, генерирани от дейността на „Монбат рисайклинг“ при рециклирането на излезли от употреба акумулатори.

Ключовият свидетел

Ден преди заседанието на Апелативният спецсъд по мерките на обвиняемите от спецпрокуратурата изпратиха до медиите протокол от разпит пред съдия на Васил Богданов. Показанията на Богданов са сред ключовите доказателства, на базата на които прокуратурата е изградила обвинението си. Той започва да работи в „Монбат“ през 1999 година като отговаря за рециклирането на батерии и акумулатори.

След отделянето на този бизнес в отделно предприятие – „Монбат рисайклинг“, той става негов изпълнителен директор. Той напуска компанията през август 2019 година след скандал с братя Бобокови и отива да работи за конкурентното дружество „Елбат“. От показанията му става ясно, че той има претенции към Бобокови в размер на 100 хил. лв. – бонус, който е трябвало да получи след напускането.

Според Васил Богданов до 2013-2014 година (периодът съвпада с управлението на Пламен Орешарски) отпадъците, образувани от рециклирането на акумулатори, са били изнасяни в Германия.

За негова изненада обаче тогава се появили български фирми, които получили разрешение да извършват дейност с такъв отпадък. Това по думите на бившия изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“ било странно, защото технологията е изключително скъпа и изисквала инвестиция от „десетки, стотици милиони“.

Паралелно с въвеждането на тези фирми през 2013-2014 година МОСВ започнало да блокира нотификациите за износ на тези отпадъци за Германия, в резултат на което на площадките на „Монбат“ започнало струпване на отпадъци. От местната екоинспекция започнали да отправят запитвания към фирмата какви действия ще предприемат. „Тогава се появи директният съвет от страна на МОСВ или на РИОСВ, не си спомням точно, да се обърнем към фирмите в България, които имат възможност да ни освободят от този материал“, обяснява Богданов в разпита си пред съдия.

Описаното от него прилича на корупционна схема, при която „Монбат“ са били заставени да работят с определени фирми, вместо да изнасят отпадъците за Германия.

Прокуратурата (по думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева в деня след акцията) обаче има друго тълкуване – Бобокови са спрели да изнасят отпадъците, за да „генерират по-големи печалби“.

По-нататък в разпита му Богданов обяснява, че Атанас Бобоков го е уведомил, че „Монбат“ ще създаде сама технология за преработка на отпадъка и ще инвестира в подобни фирми. От думите му може да се предположи, че той визира дружествата „Топ Еко“, което има площадка в Лом, и „Феникс Плевен“, което има площадка в Плевен. В двете фирми управител и собственик през различни периоди се появява Айгюн Еминов, който според прокуратура е подставено лице на друг обвиняем – Николай Миховски.

Според Богданов съдружник в дружествата е била първата съпруга на Атанас Бобоков. Справка на „Капитал“ показа, че името на Таня Ванчева не фигурира като собственик на някое от тези дружества.

С площадката в Лом обаче се появили проблеми и складираното било преместено в Плевен. Там на Богданов било обяснено, че имат „пълна подкрепа на кмета, на областния управител, на шефа на РИОСВ. Всичко това е било благодарение на контактите на г-н Пламен Бобоков в МОСВ, включително и със зам.-министър Кънчев. На следващ етап явно се е подписал договор с новата фирма, нямам спомен кога точно е станало това, и след като колегите в Плевен са получили всички разрешителни за обособяване на площадката за обезвреждане на отпадъка, сме започнали да работим с това дружество.“

По време на мярката за неотклонение пред Апелативния спецсъд щеше да стане ясно, че преди да работят с тези две фирми, „Монбат“ са предавали отпадъци на „Глобъл рисайклинг“, която е собственост на ботевградския бизнесмен Васил Коцев, който бил толкова близък до зам.-министъра Красимир Живков, че всички го наричали „синат на зам.-министъра“.

В показанията си Васил Богданов обяснява, че имало редица нарушения в действията на при оползотворяването на отпадъците, тъй като те нямали капацитет да ги преработват. Междувременно започнал и внос на използвани акумулатори от Италия, което задълбочило проблема.

При тази ситуация Богданов напуснал дружествата. „Никога не бих позволил незаконното депониране на опасни отпадъци, още по-малко в страната, в която живея аз и децата ми. Затова считам, че това е престъпление“, заявява той пред съда.

В нашата държава…

В отговор на въпрос на адвокатите на другите обвиняеми той казва, че не е подавал сигнал за тези нарушения до МВР, прокуратурата или екоинспекцията, както и че не е инициирал събрание на съвета на директорите, на което да постави този въпрос. По думите на Богданов той бил уведомил устно за проблемите единствено Атанас Бобоков.

По-нататък той ще обясни: „Специално в нашата държава трудно човек може да предприеме каквито и да е било мерки, защото всичко е доста добре структурирано и организирано. Дори и да имаш възражения, ти трябва да ги направиш към МОСВ. МОСВ е органът, който издава разрешителното за всички тези дейности. Самите те препоръчват да се работи с тези фирми явно защото имат някаква част от цялото това действие.“ В отговор на въпрос дали е подал сигнал: „Кого да сезирам? Органът, който ми каза „работете с тази фирма“ и аз да питам защо тази фирма има разрешително.“

След като Апелативният спецсъд потвърди постоянния арест на задържаните, адвокатът на Атанас Бобоков Илиян Василев постави въпроса на кого точно е трябвало да предават отпадъците, ако не на лицензирани от българската държава фирми: „Монбат“ нито са давали своите отпадъци на цигани с каруци, нито са ги изхвърляли на улицата, нито в деретата, те са ги предавали на надлежно оторизирани фирми, които са получили разрешения. Бобокови трябва да са изкупителна жертва на българската държава.“

Не е предмет на делото

След ареста на Бобокови от прокуратурата обявиха, че чрез зам.-министър Живков те са кадрували в МОСВ и РИОСВ. Въпроси в тази посока са зададени на Васил Богданов и при разпита му пред съдия. „Аз знам, че шефът на РИОСВ – Плевен, е назначен със съдействието на г-н Пламен Бобоков, тъй като според М. той има добри връзки и контакти с г-н Кънчев, който е действащ зам.-министър по линия на политическа партия“, отговаря той. Всъщност именно зам.-министър Николай Кънчев (който е от квотата на ВМРО) отговаря за отпадъците, а не задържаният Красимир Живков.

На въпрос дали е виждал последния Васил Богданов отговаря: „С него съм се виждал на служебни срещи в МОСВ. Никога не съм бил сам на среща с г-н Живков. Това са били чисто служебни срещи с чуждестранни делегации. Спомням си една конкретна среща, тя е била в присъствието на 3-4 човека, включително тогава беше и Славея Стоянова, която вчера смени г-н Живков на поста. Вижте, нея я познавам повече от 15 години, но тя не е предмет на делото.“

Славея Стоянова е дългогодишен ръководител на ключовата дирекция „Управление на отпадъците“ в МОСВ.

По време на заседанието прокуратурата обяви, че тепърва предстои събирането на „множество доказателства“. Докато това се случва, седемте обвиняеми ще останат в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar