Знаково решение на съда в Германия. Магистратите разрешиха на два от големите градове в страната да забранят движението на по-стари дизелови автомобили в определени райони.

Съдът не се съобрази с аргументите на германското правителство, че подобна драстична мярка ще предизвика хаос. С днешното си решение институцията позволи на Щутгарт и Дюселдорф да налагат забрана на по-старите дизелови автомобили да се движат в райони с голямо замърсяване.

Екоорганизациите настояват, че забраната е крайно необходима, след като се е оказало, че нормите на азотен оксид във въздуха на 70 населени места в Германия са силно завишени.

Решението на съда идва, след като няколко германски щата обжалваха забраната, наложена от Щутгарт и Дюселдорф. Последва и незабавна реакция от канцлера Ангела Меркел.

„Най-важното, което трябва да отбележа е, че решението на съда е точно за определени градове, където трябва да се вземат мерки за чистотата на въздуха. Но без съмнение то засяга цялата страна и всички шофьори в Германия“, коментира тя.

Анализатори казват, че решението на съда може да доведе до въвеждането на подобна мярка и в други европейски държави.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar