Върховният съд на Черна гора осъди задочно двама руски представители на тайните служби, двама лидери на опозиционни партии и още девет души за „участие в опита за преврат“ на 16 октомври 2016 г., предаде „Ройтерс“.

Според обвинението руските агенти Едуард Шишмаков (цивилно име Едуард Широков) и Владимир Попов (Владимир Мойсеев) са финансирали дейността на групата, а крайната цел е била убийството на тогавашния премиер Мило Джоканович и идването на власт на проруска формация.

Заради действията си Шишмаков бе осъден на 15 години затвор, а Попов – на 12.

През 2014 г. първият е бил заместник военен аташе на Русия в Полша. Властите във Варшава обаче го обявили за персона нон грата за шпионаж и го изгонили от своята страна.

Мойсеев придобива агентурното си име „Попов“ през 2009 г. Той го използвал често при пътувания в Европа като „фоторепортер“ и „застрахователен агент“ в сферата на морските застраховки. Маршрутите му са преминавали предимно през Балканите (включително и България), Кавказ, Турция, предава „Асошиейтед прес“.

Ключовият свидетел по делото е сръбският националист Александър Синджелич. Той се съгласи да сътрудничи със следствието и призна, че е бил поканен в Москва от Шишмаков, който е инструктирал сърбина как да изпълни мисията. Според прокуратурата Шишмаков и Попов са платили на Синджелич 200 000 евро, за да вербува до 50 души и да закупи оръжие.

Москва многократно отрече обвиненията, че има пръст в опита за покушение и определи твърденията за абсурдни. Осъдените имат право да обжалват.

Според присъдата една от целите на заговорниците е била да се предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО, което официално е факт от юни 2017 г. Правителството се стреми и към членство в ЕС.

„Всеки един участник в криминалната организация е имал предварително разпределени задача и роля“, обяви съдийката Сузана Мугоса в края на 19-месечния процес. „Те са виновни за опит за организирането на терористичен акт“, добави тя. „От действията на криминалната група се разбира, че е имало готовност за насилие и сплашване“.

Опозиционните лидери Андрея Мандич и Милан Кнежевич са сред осъдените, като те са получили по 5-годишни присъди. Техните партии „Нова сръбска демокрация“ (Мандич) и „Демократична народна партия“ (Кнежевич) са част от широката проруска и просръбска коалиция „Демократичен фронт“.

Двамата не присъстваха в съдебната зала по време на произнасянето на присъдите. Кнежевич е споделил пред местната „Вести ТВ“, че с Мандич ще очакват присъдата с „най-доверените си хора“ някъде в Подгорица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar