Да се закрие дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР призова пред БНР бившият вътрешен министър в рпавителството на Иван Костов Емануил Йорданов, който е адвокат на един от задържаните служители на ГДБОП за вземане на подкупи за покровителстване на наркогрупи.

„Когато се правят конюнкрутни промени, тогава неуспехът е предварително заложен в тях“, заяви той в коментар за промените в Закона за МВР, които предвиждат създаване на нова дирекция за охрана, както и за намеренията на управляващите за структурни промени в ГДБОП след арестите на антимафиотите. „Ако има служба в МВР, на която е необходимо да се обърне особено внимание, това е дирекция „Вътрешна сигурност“, която е хубаво да се закрие“, добави той и посъветва да се проследят съдебните дела, в които е намесен отделът, където се виждали резултатите.

„Делото, за което говорим сега и което е особено актуално, има потенциала да се нареди в една дълга редица от срамни дела, които сме гледали в годините“, заяви адвокатът и даде пример с т.нар. абсолютен престъпник (по обръщението на някогашния зам. градски прокурор на София Роман Василев, отправени при ареста на бившия военен министър Николай Цонев, който впоследствие бе оправдан по дело за подкуп) и „бебето във фризера“ (когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов в нарушение на закона чете от парламентарната трибуна СРС-та срещу лекари, разследването срещу които впоследствие бе прекратено поради липса на вина).

„Във всичките тези години не се намери някой, който да обясни на управляващите, че в Конституцията има един текст, в който се казва „обвиняемият е невиновен до доказване на противното.“

Емануил Йорданов,

бивш вътрешен министър

По отношение на разследването срещу шефовете в ГДБОП Йорданов заяви, че когато един министър иска да уволни директор на национална служба, е нормално да го покани в кабинета си и да му обясни причините, „да разговарят като мъже и да постигнат някакъв резултат“. Разследването и арестите на антимафиотите станаха повод премиерът Бойко Борисов да поиска и да получи оставката на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

„Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души – наркопласьори, които са разследвани от тях и работата на полицаите е довела дотам, че въпросните наркопласьори в момента са подсъдими по друго дело в специализирания съд. И се появяват по уникален начин – всички те са обявени за национално издирване и в момента, когато са задържани двамата полицаи, те се появяват и дават показания пред съдия“, обрисува случая адвокатът. Според Йорданов в момента се оказва, че „сме склонни да вярваме повече на наркопласьорите, отколкото на полицаите“. По думите му, ако разследването стигне до съд, „ще падне голям смях“ с показанията на наркопласьорите, но дотогава полицаите ще са лежали с месеци в ареста.

Хубаво е прокуратурата да се върне в 4 курс на Юридическия факултет, да учи наказателен процес и да види какво е значението на т.нар оговор. Оговор е термин, който се използва в случай, когато един обвиняем обвинява други обвиняеми, че са извършили престъпление. Това не е годно доказателство, то виси в случая“, каза още Йорданов.

Според него управляващите няма защо тепърва да анализират необходимостта от структурни промени в службите, при положение че са във властта от 10 години. „Ако нещо не са разбрали, примерно, че Министерството на финансите не може да си събере 700 милиона или че в МВР има течове на информация и корупция, просто не са за там“, заяви Йорданов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar