В разгара на епидемията с новия коронавирус да наплюеш полицай вече се наказва със затвор в Белгия, тъй като деянието е считано за „нападение с опасно вещество“, съобщава Франс прес.

В град Антверпен бяха регистрирани за изминалата седмица седем подобни случая и белгийското правосъдие реши да вземе крути мерки по въпроса. Плюенето беше изрично упоменато, редом с други нарушения, в циркулярно писмо до прокуратурите в кралството, изпратено от Колегията на главните прокурори.

„Деянието умишлено плюене или директно кашляне върху друг човек от носител на зараза с коронавируса може да доведе до 2-годишна присъда лишаване от свобода“, обясни Кристиан де Валкенер, главен прокурор на град Лиеж.

Този акт може да се определи като бунт срещу силите на реда, но и като „опит за нападение с потенциално опасно вещество“. Белгийското обвинение препоръча на прокурорите по места редовно да изправят пред съда извършителите на подобни деяния.

В понеделник 19-годишен младеж беше задържан с временна мярка за неотклонение от съдия в Антверпен. Той бурно се възпротивил предишния ден на задържането си в парк близо до града, след като бе нарушил забраната за събирания, наложена от властите заради пандемията. Когато му сложили белезниците, той наплюл полицейските служители.

Шест други прояви от сходно естество бяха регистрирани от прокуратурата от 23 март насам по време на проверки на силите на реда по пътищата и парковете на страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar