Пакетът с данъчни промени за догодина бе гласуван на първо четене от парламентарната бюджетна комисия без никакви разчети за ефектите, които ще има за хазната и данъкоплатците. Най-значимата промяна, която ще засегне най-много хора, е новата формула за изчисляване на данъка за колите от догодина. Тя трябва да доведе до по-високо облагане на старите автомобили и да намали данъка за новите, които отговарят на най-високи екологични стандарти. Наред с мощността и годините на производство на колата във формулата ще се включи и екологичен коефициент, който ще утежнява облагането за возилата с категория под Евро 4, и ще носи облекчения за автомобилите с по-висока екокатегория. В същото време отпада облекчението за наличие на катализатор.
Финансовото министерство, което е автор на промените, обаче не дава никакви сметки доколко новата формула ще оскъпи старите автомобили, което засяга по-голямата част от шофьорите у нас. По данни на КАТ над 65% от автомобилния парк в страната е на възраст над 15 години. Извинението за липсата на разчети бе, че няма яснота какви конкретни ставки на облагане ще избере всяка една община, тъй като диапазоните, в които те могат да варират, са твърде широки. Това поражда съмнения, че отново ще се стигне до силно завишени налози за новите, по-мощни коли, независимо че са по-щадящи към околната среда.
Заради липсата на оценка на въздействието БСП не подкрепи данъчните промени. За поредна година финансовото министерство ги вкарва в парламента само с един-единствен закон – в случая за корпоративното подоходно облагане, в чиито преходни и заключителни разпоредби се правят промени в още дузина закони. „Не подкрепяме данъчните промени, защото те не водят до намаляване на различията в доходите. Между първо и второто четене ще внесем нашите предложения“, заявиха още от БСП.
„Приблизително смятаме, че увеличението на данъка за старите автомобили няма да надхвърли 30%. Това може да изглежда много като процент, но всъщност данъкът на тези автомобили е изключително нисък, някои плащат от порядъка на 6-7 лв., така че 30% не е сума, която би могла да има съществено значение“, разясни по-късно пред журналисти шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
„Промяната ще е поносима за гражданите, за да гарантираме, че ще можем да си съберем данъка“, успокоиха от Националното сдружение на общините. Кметовете плавно щели да въведат новите налози, като в момента тествали новия начин на облагане. Конкретни сметки ще се правят тепърва.
„Не става въпрос за вдигане на данъци, а за постепенно преминаване към екологично облагане на автомобилите“, казаха от финансовото министерство. Все пак зам.-министърът на финансите Росица Велкова посочи, че ориентировъчно общият ефект от промяната в облагането на автомобилите ще е 6 млн. лв. допълнителен приход. Двойно по-голям – 13 млн. лв., се очаква да бъде ефектът от премахването на категорията N1 за автомобили с маса до 3.5 тона. От догодина те вече ще се облагат както нормалните коли, което означава многократно да се завиши налогът за тях. Мярката се предприема, за да се спрат злоупотребите, при които леки автомобили се обявяват като товарни и така се пести до 100 пъти по-нисък налог.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

От догодина самоосигуряващите се ще трябва да подават данъчните декларации само по електронен път. Към момента това е задължително само за фирмите. При ползване на данъчни облекчения за млади семейства или за деца ще отпадне прилагането към годишната данъчна декларация на писмена декларация от съпругата или съпруга, че те няма да ползват данъчното облекчение. Ако бъдат уличени в злоупотреба, и двамата родители ще бъдат наказани да плащат спестения данък. Дължимият данък вече ще се закръгля до пълен лев. От 30 на 100 лв. се завишава прагът, над който парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси са облагаеми. Данъкът ще се удържа и внася от фирмата, която дава наградата. От 2020 г. работодателите няма да раздават на работниците си служебни бележки за изплатените доходи и удържаните данъци и осигуровки. Данъкоплатците ще подават в НАП само годишна данъчна декларация. Фирмите обаче ще трябва да изпращат в НАП до 28 февруари всяка година цялата информация за доходите и удръжките на персонала. Затова срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане на годишния данък ще бъде удължен до 31 март вместо 31 януари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar