Не се иска подпис от втория родител

Подаваме годишните декларации от 10 януари до 30 април

40 лв. бонус от хазната за двама ненавършили пълнолетие наследника

По-малко формуляри за семейства с ипотека

Точно 22 дни може да се ползва отстъпката от 5% от дължимия за внасяне годишен данък върху доходите от изминалата 2018 г. За първи път годишните данъчни декларации ще се подават от 10 януари, а крайният срок е 30 април. Но ако декларацията се подаде онлайн до 31 януари и в същия срок се плати дължимият данък, има отстъпка от 5%. Като всички облекчения и отстъпки се ползват, само ако човек няма стари задължения към хазната.

През 2019 г. по-лесно ще се ползват данъчните облекчения за млади семейства с ипотека, за деца и за деца с увреждания. Тези облекчения може да се ползват от единя от съпрузите. Когато той подава годишната си данъчна декларация вече не е необходимо да прилага декларация с подпис от другия съпруг, че няма да ползва облекченията. Но ако и двамата съпрузи подадат декларации с искане да ползват отстъпки от дължимия налог, НАП ще хване измамата и в резултат и двамата ще загубят правото да ползват облекчение.

Един от съпрузите в младо семейство може да намали годишния си облагаем доход с разходите за лихви върху първите 100 хил. лв. от ипотечен кредит за купуване на единствено жилище на домакинството. Условието за това е един от съпрузите да е бил под 35-годишна възраст при подписването на договора за ипотечен кредит.

Законът дава право на един от съпрузите да намали годишния си облагаем доход с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. Тъй като данъкът е 10%, дължимият налог ще бъде намален съответно с 20 лв., 40 лв. или 60 лв. Отстъпката може вече да е ползвана през миналата година чрез работодателя. Но хората, които не са го направили, могат да подадат годишна данъчна декларация и да ползват отстъпката, дори да имат само доходи от заплата и не са длъжни да подават формулярите.

За първи път през 2019 г. данъчното облекчение за деца с увреждания може да се раздели между двамата родители, ако доходите на единя не са достатъчни за да го ползва в пълен размер. Законът позволява един от съпрузите да намали годишния си облагаем доход с 2000 лв., ако има дете с увреждания, с което ще спести 200 лв. данъци. Но често и двамата родители имат облагаеми доходи под 2000 лв. Затова сега, ако единият съпруг има от заплати 1500 лв., а другият 700 лв., първият може да ползва 1500 лв. от облекчението, а вторият още 500 лв.

Онлайн

Нотариусите с електронни формуляри

Нотариуси, адвокати и лекари на свободна практика, както и останалите самоосигуряващи се граждани ще трябва да подават в НАП само онлайн декларациите за изплатени от тях суми на служители в кантората или кабинета. Това обаче важи само за доходи, изплатени през 2019 г., предвиждат последните промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Декларациите за изплатени от самоосигуряващите се възнаграждения в края на 2018 г., които се подават до 31 януари, може да са и на хартия. Самоосигуряващите се граждани ще трябва да подават и годишните си данъчни декларации само по интернет. Това обаче също важи за доходите от 2019 г. Т.е. в началото на 2020 г., при подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2019 г., формулярите до Националната агенция за приходи ще трябва да се подават онлайн.

Променят облагането

Наградите до 100 лв. без налози

Предметните награди на стойност до 100 лв. вече не се облагат. Става въпрос за награди, които търговски вериги или други компании дават на клиенти, както и за предмети, които се печелят от игрални автомати. Досега без налози бяха наградите на стойност до 30 лв.

При подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2018 г. за последно трябва да се обявят получените предметни и парични награди от търговски вериги и други фирми, които не са ваши работодатели. За предметните награди на стойност над 30 лв. трябва се посочи пазарната им цена и късметлиите да платят данък от 10%.

От началото на 2019 г. се променя редът за облагането на наградите над 100 лв., които компании раздават като част от рекламните си стратегии. Данъкът за награди като коли или екскурзии вече ще бъде удържан от фирмата още при изплащането им. Ако наградите са предметни има два варианта – фирмата да поиска от печелившия 10% от стойността й за да внесе в хазната дължимия данък, или да го плати за собствена сметка. А в началото на 2020 г., при подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2019 г., получените награди няма да се обявяват от късметлиите.

Промени

Куриери няма да доставят бутилки

Изпращането на бутилки и туби с вино с куриери вече е забранено. Досега такава забрана имаше само за алкохол и цигари. В резултат хората вече трябва сами да превозват домашното си виното, дори то да е за консумация в рамките на семейството и дядо от село иска да изпрати една туба на наследниците си в града. Цигари и алкохол с платен акциз обаче може да се изпращат с куриер, предвижда Законът за акцизите и данъчните складове. Подателите на пратките в тези случаи са длъжни да представят лична карта и да попълнят декларация пред пощенския оператор, че изпращаните стоки са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.

Обявите трябва да бъдат премахвани

1000 лв. глоба за продажба на вино по интернет

Съдът ще разпорежда блокиране на сайтове

Продажбата на вино с обяви в интернет, във вестник или залепени съобщения на входа на блока вече е забранена. Това стана с последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които влязоха в сила от 1 януари 2019 г. Досега такава забрана имаше само за продажбата на алкохол и цигари. А с обяви в интернет масово се продаваше домашно вино, въпреки че в закона е позволено човек да си прави вино само за лична консумация. От 1 януари глобата за хората, които са си направили домашно вино или ракия и ги продават по интернет е от 500 лв. до 1000 лв. При повторно нарушение глобата става двойна. Вино и ракия могат да се продават онлайн само от търговци, които са се регистрирали в НАП като електронен магазин.

Лицата, които поддържат сайтовете за обяви, вече трябва да премахват всички съобщения за продажба на алкохол, вино и цигари, както и да ограничават достъпа до сайта от телефонни номера и IP адреси, от които са качвани обявите. Ако това не бъде направено, Агенция „Митници“ има право да издава решение за временно спиране (блокиране) на достъпа до сайтовете, на които са публикувани обявите. Ако въпреки това съобщението за продажба на вино или ракия не бъде премахнато, Агенция „Митници“ ще подава искане до Софийския районен съд да постанови всички доставчици на интернет да спрат (блокират) временно достъпа до съответните сайтове. Съдът трябва да се произнесе в кратък срок от 72 часа. А доставчикът на интернет трябва да блокира достъпа до сайта до 24 часа от публикуване на разпореждането на съда.

Фирмите, които осигуряват достъп до интернет, ще трябва да съхраняват информацията за датата и часа, на която е блокиран достъпът до сайтовете, данни за IP адресите им, както и да направят дигитална снимка (скрийншот) на обявата. Целта е всичко това да се използва като доказателство в съда срещу нарушителите. Ако не изпълнят това изискване, ще отнасят глоби от 3 хил. до 10 хил. лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar