Прокуратурата и ДАНС са търсили корупционни практики в общината в столичния район „Младост“ месеци преди някой да се оплаче, че му е искан подкуп. Това стана ясно по време на делото срещу бившия кмет на района Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

С тази новина все повече се изяснява записът от подслушан разговор на Ваклин, прочетен в съдебната зала. В него мъж му казва: „Ти не знам дали знаеш, аз имам оферти от Специализирана прокуратура за петнайсе’ хиляди ле’а те да я напра’ат. Мен целта ми не е…“, а предприемачът му отговаря: „Ма не, няма смисъл, а, не, то има смисъл да напра’име, ама, ма, ма. Айде да седнем да пием кафе.“

Интересните детайли излязоха от разпит на служителя на антикорупционната комисия Деньо Денев. Той е човекът, при когото отишъл да се оплаче строителният предприемач Александър Ваклин през януари. Тогава Ваклин отива да се оплаче в ДАНС, където работи Денев по това време. Тогава инвеститорът изобщо не твърди, че му е искан подкуп. Разследващите обаче решават, че това може да се случи, тъй като бизнесменът им разказва, че съпругата му и негова служителка са имали срещи с Иванчева. На тях кметицата пресметнала колко пари ще спечелят от продажбата на бъдещите апартаменти. На базата на тези подозрения с прокурорско постановление се възлагат на ДАНС „оперативно-издирвателни мероприятия за корупционни практики“.

Въпреки че към този момент оплакване за искан подкуп няма, а само недоволство за забавена преписка, още на следващата седмица Денев води Ваклин в националното следствие при прокурор Тончева от спецпрокуратурата. Служителят не можа да си спомни дали е проявявал подобно специално отношение към друг свидетел. Каза само, че когато прокурорът поиска да му се заведе човек, това се прави. Денев и Ваклин комуникирали чрез мобилно приложение и си уредили среща пред следствието, разказа служителят. Адвокатите на двете обвиняеми репликираха, че приложението е избрано, защото не може да се следи.

Ваклин е носил белязаните пари със себе си при срещата си с Иванчева, но подкуп не му е искан, стана ясно още от показанията на Денев. Бизнесменът на няколко пъти е взимал 70-те хил. евро, а след това ги връщал. Двамата подписвали протоколи за предаването, но парите не били броени. Ваклин сам е решавал как да говори с обвинения като посредник Петко Дюлгеров, каза още Денев. „Не сме му писали сценарий“, заяви той.

НАТИСК

„Казахте ли ми, че ако не напиша исканите от вас показания, съм труп“, обърна се към Денев Биляна Петрова и се разплака. Тя твърди, че е била заплашвана и притискана от него и още двама служители да лъжесвидетелства още при ареста си на 17 април и на следващия ден в следствието. Денев си спомни, че на 18 април е бил в сградата на службата, но отрече да е заплашвал. Каза, че обикалял много кабинети, но не е влизал в тези, в които се е водел разпитът на Петрова.
НЕЗНАНИЕ
Прокуратурата не знае как стенограми от СРС-та, които още не са слушани в съдебна зала, са изтекли към медиите. Това заяви наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов. „Няма как да имам представа за това, защото ние сме внесли делото комплектовано с всички СРС-та. Тук вече не е в нашия обхват. Познати са ми. Не мога на 100% да кажа, но вероятно са същите“, заяви той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar