„Васил Божков не представя нови доказателства, а дава някакви детайли по случая“. Това коментира Даниел Смилов по повод разказаната комиксова история днес във фейсбук профила на обвинения от прокуратурата в България бизнесмен Васил Божков, който от месеци се намира в Дубай. Според политолога бизнесменът не представя нови доказателства, които да подкрепят обвиненията към управляващите.

„Това, което той твърди, е, че той е получил на практика преференция да не плаща по-висок данък и по този начин е кумулирал доста големи средства, а срещу тази преференция му е било вменено задължение – днес твърди, че е 20%, преди това твърдеше, че е трябвало да издържа телевизии, близки до управляващите, или „Левски“ – но основният му аргумент е, срещу тази данъчна преференция е поел ангажимент да отклонява средства към управлението“.

В предаването „Нещо повече“ Смилов коментира, че това, което Божков изнася като информация, е достатъчно правдоподобно, за да заслужава да се разследва:

„Единият от вариантите е да се направи парламентарна временна комисия – добре балансирана и да положи максималното необходимо, за да постигне убедителен за хората резултат. Другото са действията на наказателните органи – съдилища и прокуратура. Прокуратурата трябва да си свърши така работата, че да убеди хората, че се действа професионално и независимо и не се спестява част от истината“.

Политологът посочи казуса с банкера Цветан Василев и делото „КТБ“ и обясни, че най-лошият сценарий би бил и в случая с Божков да се стигне до подобно разтягане на съдебните процедури във времето години наред.

По думите на Смилов задачата на прокуратурата е сложна, защото има дълго трупано недоверие в нея:

„Основната задача на органите, които трябва да пазят върховенството на правото, е да бъдат принципни и безпристрастни. от това трябва да се водят, а не от обществените настроения. Лош сигнал би бил, ако прокуратурата следва някакви обществени настроения“.

Даниел Смилов изказа съмнение, че формулата за рестарт на прехода трябва да има място в политиките на правовата държава:

„Разбирам, че има политически партии, които имат такава програма, но каквото и да се прави в тази посока, не е работа на следствие, прокуратура и съд да извършват рестарт на прехода, смяна на неговата посока и т.н. Това са органи, които трябва да отстояват спазването на правилата. политическите решения трябва да се вземат на политическо ниво, мястото им е в парламента. Би било катастрофално за поне две поколения, ако се случи такъв рестарт“, категоричен беше политологът.

Цялото интервю на Георги Марков с Даниел Смилов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar