Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с главния прокурор на Главна прокуратура Нюрнберг Лотар Шмит. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Кирилов запозна госта с одобрените на 14-ата сесия на Постоянната междуправителствена комисия „България-Бавария“ предложения за сътрудничество през октомври тази година.

Сред тях са: обмяна на опит във връзка с рамковото решение за прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода; подписване на Споразумение за сътрудничество между Софийски градски съд и Областен съд Мюнхен I в Свободна държава Бавария; взаимен обмен на експерти и сътрудничество в областта на обучението и подбора на персонал в системата на изпълнение на наказанията и на практики по третирането, обучението трудовата ангажираност на лишени от свобода между затворите в България и Бавария.

Бе акцентирано, че в страната ни е предвидено изграждането на нов учебен център за обучение на персонала в пенитенциарната система и нов затвор по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм, чиито програмен оператор е Министерството на правосъдието. В тази връзка министър Кирилов заяви, че България ще използва опита, който има Бавария при изграждането на затворни съоръжения в други страни от Балканския регион.

По думите на Лотар Шмит в последните години у нас се забелязва съществен напредък по отношение на условията в местата за лишаване на свобода.

По отношение на международното правно сътрудничество и по-конкретно производствата по екстрадиция и трансфер на осъдени лица бе отчетено доброто сътрудничество между двете страни.

Бе дискутирана и добрата практика на обмен на лектори при обучението на магистрати между Националния институт по правосъдието и Министерството на правосъдието на Свободната държава Бавария.

Главният прокурор на Нюрнберг изрази увереност, че България и Бавария могат да постигнат добри резултати в противодействието на трафика на хора в контекста на предстоящия във Варна семинар по темата утре, в който той ще вземе участие. „Радвам се, че сътрудничеството ни продължава и дава резултати“, отбеляза Лотар Шмит.

По време на срещата, на която присъстваха още д-р Хелмут Палдер, бивш ръководен министерски съветник в баварското Министерство на правосъдието, Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия и Богдан Мирчев – представител на фондация „Ханс Зайдел“, баварската страна изрази подкрепа за предприетите и продължаващи реформи у нас в съдебната система и местата за лишаване от свобода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar