Прекратените наказателни производства не представляват законова пречка в съда да се внасят искове за конфискация за незаконно придобито имущество. Това гласи промяна в Закона за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, която бе внесена в понеделник в Народното събрание от шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

В петък стана ясно, че повече от 300 дела за отнемане на незаконно придобито имущество може да попаднат „във фризера“ след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Върховните магистрати решиха, че щом наказателното дело е прекратено, не може да се внася иск за конфискация на имущество. Това решение засяга дела за милиони, дори милиарди.

В подробните му мотиви към законодателното предложение, шефът на правната комисия обяснява, че почти година след приемането на закона „Антикорупция“ са се очертали препятствия и трудности, които трябва да бъдат навреме преодолени. Освен това той посочва, че комисията няма законово задължение да проверява дали наказателното производство е прекратено.

В мотивите си Кирилов обяснява още, че гражданската конфискация не е наказание.

Второто важно предложение на шефа на правната комисия е свързано със сроковете за проверка, която извършва КПКОНПИ. То гласи, че теспазването им води до прекратяване на проверката. И по този казус има тълкувателно дело, образувано във ВКС, което може да засегне още повече дела. Решението трябва да стане ясно през февруари догодина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar