ПГ на „БСП за България“ внесе вчера сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на концесията на летище София. „Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. Затова имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на отдаване под наем на аеропорта. Настояваме прокуратурата да извърши проверка и да отмени решението на Министерски съвет, с което започна процедурата“. Това обяви говорителят на левите депутати Елена Йончева. Тя припомни, че летището е най-голямото в България и е част от обектите, включени в списъка от значение за българската национална сигурност. Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, в който това е регламентирано. Миналата година концесията на аеропорта беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше съмнения за заплаха за националната сигурност, припомни народният представител.
„Летището е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6,5 млн. пътници, което означава, че е печелившо. В същото време се отдава на концесия за много голям период от време. На практика се продава, приватизира, подарява“, категоричен е секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Според него не може да се дава на концесия печелившо предприятие, ако няма някаква облага за определен кръг от хора.
Попов отново припомни, че с постановление на МС от 2009 г. летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано за ползване. Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище, попита Попов. Той коментира, че основният мотив за искането до главния прокурор е противоречието със Закона за концесиите.
Социалистите са последователни в искането си държавата да остане собственик на аерогарата. На 28 юни, ден след като кабинетът взе решение летището да се даде на концесия, от БСП остро се обявиха против и внесоха в парламента проекторешение за отмяна. На 18 юли мнозинството в НС отхвърли предложението на левицата. Независимо от това в края на септември депутатите от БСП настояха парламентът да разгледа спешно в комисиите промените в Закона за концесиите. Този въпрос касае българите и техния национален интерес, предупреди тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова всички народни представители да се обединят срещу ограбването на страната и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. „Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България“, категорична бе Нинова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar