Гръцката полиция започна мащабно разследване. То включва сертификати за ваксиниране, издадени в България. Предполага се, че сред тях има фалшиви. Вчера парламентът в Атина прие промяна в закона, като за издаване на незаконен документ глобата е 5000 евро и наказателна отговорност.

От единичен случай с издадени фалшиви сертификати в град Кожани разследването обхвана цялата страна. Под съмнение са документите на медицински служители в държавни болници в Солун, Кавала, Санторини, Драма и др.

Журналистическо разследване на телевизия „Опен“ съобщава, че някои от лицата са били на работа на датите за поставяне на дозите в България. Други имат документ за наличие на антитела след преболедуване, без да са излизали в болнични. А в град Тива са издадени отрицателни тестове без лицата да са били в лабораторията. На други места са имунизирани повече хора от наличната за деня ваксина. Лекари признаха пред властите, че им предлагат по 200 евро за издаване на фалшиви сертификати.

Междувременно стана ясно, че ученици от всички възрасти могат да получат безплатно шест бързи теста за КОВИД-19 от аптеките в страната от 8 септември до 17 септември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar