Гръцкият парламент е одобрил дълго чакания от длъжниците законопроект за разсрочване на данъчните задължение на 120 вноски, както и разпоредба за намаляване на ставката на ДДС.

Законопроектът за уреждане на задължения към социално осигурителните органи, данъчната администрация и местните власти дава възможност на длъжниците за изплащане на просрочени задължения към данъчните органи от 18 до 120 вноски. Електронната платформа отваря от днес и чрез нея се подават молбите за уреждане на задълженията.

Отново от днес се намалява ставката на ДДС в някои продуктови категории. ДДС на основните хранителни продукти пада от 24% до 13%. За хранителни заведения като ресторанти, таверни, закусвални ставката на косвения данък от 24% също намалява до 13%. От намаляването на ДДС се изключва продажбата на алкохолни и безалкохолни напитки и сокове. За електричество, газ, централно отопление гърците ще дължат ДДС до 6%, като досега данъкът е бил 13%.

През миналата седмица и румънското правителство реши да намали ДДС върху традиционни и биохрани от 9 на 5%. Това според премиера Виорика Дънчила ще увеличи достъпа на румънците до здравословните продукти с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19%, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9% – за храни, лекарства, ортопедични продукти и доставка на вода, и 5% за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar