Т ехнологиите за лицево разпознаване са един от основните инструменти на криминалистите във филмите, като благодарение на тях се откриват заподозрените за секунди. В реалния свят обаче това все още не изглежда, че е така. Американския съюз за граждански права и свободи (ACLU) е подал жалба съда срещу полицията на Детройт заради погрешен арест на човек, който е бил разпознат чрез подобна технология, съобщава The Verge.

Арестът се е случил през януари т.г. Чернокож мъж е бил погрешно идентифициран от технология за лицево разпознаване, която е припознала неговата снимка във видео от охранителна камера на крадец в магазин.

Обирът бил още през октомври 2018 г., а пре март 2019 г. кадър от охранителната камера бил качен в базата данни на полицията. Системата за лицево разпознаване извела поредица от лица, които са сходни. Те са били прибавени към документите по разследването с отметка, че не са достатъчни за арест.

Въпреки това снимката на мъжа е била сложена в останалите и показана на охранител в магазина. Той, макар че не е бил пряк свидетел на обира, идентифицирал въпросния мъж и това довело до ареста му през януари т.г. Бил е задържан за 30 часа, като по време на разпитите дори и един от детективите показал снимките и казал, че „компютърът явно е сбъркал“.

В рамките на две седмици обвиненията срещу мъжа са свалени, но всички данни за ареста са останали. След иска от ACLU данните на мъжа са изтрити и неговият арест няма да се пази. Междувременно говорител на полицията на Детройт коментира пред New York Times, че още от юли 2019 г. институцията е решила да използва лицево разпознаване само при тежки престъпления.

Случаят идва на фона на множеството дебати в САЩ за ефективността на лицевото разпознаване в полицейската дейност. Водещи ИТ компании като IBM, Microsoft и Amazon обявиха, че спират да предлагат такива технологии на полицията докато тече общественият дебат за ползите и вредите от тях и докато достигнат нужната прецизност.

Експерти и правозащитни организации искат по-дълъг мораториум върху лицевото разпознаване. Те призовават за по-обстойно обсъждане на технологията и нейноти използване, както и въвеждането на по-ясни процедури, за да не се стига до случаи на арести на невинни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar