Гражданите излизат днес на обяд на протест пред парламента срещу гласувани поправки в Закона за опазване на земеделските земи, улесняващи промяната на предназначението им за застрояване. Макар че президентът Радев наложи вето на одобрените промени през Закона за посевите, природозащитници се опасяват, че депутатите ще отхвърлят ветото на държавния глава и ще ги гласуват окончателно.

Организаторите предупреждават, че поправките възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението с цел да се заобиколят съвременни изисквания и да продължи застрояването на красивите места на България по стари планове.

Според тях гласуваните разпоредби противоречат на чл. 21 от Конституцията и на целите на Закона за опазване на земеделските земи, които постановяват особена закрила за земеделските земи, определят ползването им само за земеделски цели и допускат промяна на предназначението им единствено по изключение при доказана нужда.

„С новите разпоредби вместо да осигури закрила Народното събрание улеснява унищожаването на земеделската земя чрез превръщането ѝ в урбанизирана,“ посочват в траницата на събитието организаторите.

Те припомнят, че строежът на апартаменти и леглова база извън населените места не е в интерес на развитието на туризма, от който печелят местните хора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar