Да се отложи уведомяването на близките на задържано лице, докато то е в ареста за срок до 48 часа. Това предвиждат поправки в НПК, които правителството внесе в парламента в понеделник. Промените не са нови и вече бяха правени няколко опита от ГЕРБ да ги прокара, които обаче се оказаха неуспешни заради отрицателни становища и критики по време на общественото обсъждане. Предлага се дори отказ за уведомяване до 24 часа при задържането на дете. Поправките са нелепи и противоконституционни, коментира за Дарик адвокат Марин Марковски. По думите му единственият ефект от тях ще бъде ограничаването на достъп до правна защита на задържаните.

Промените, които засягат НПК, се обсъждат в последните две години, но вече са внесени в Народното събрание. В текстовете прави впечатление разширяването на правомощията на разследващите по отношение на уведомяването на близките на задържано лице. При наличие на определени обстоятелства, които по преценка на прокурора биха попречили на разследването, той може да забрани уведомяването на роднини и работодател на арестувания в срок до 48 часа от задържането. Това на практика ограничава достъпа до правна защита, който е гарантиран от Конституцията, коментира за Дарик адв. Марин Марковски:

„90 процента от хората нямат визитна картичка на адвокат в джоба си. Единствен начин да се свържат с адвокат е да се обадят на близките си и те да ангажират адвокат, който да отиде, защото няма разследващ полицай, няма оперативен работник, след като има задържане, който да даде на обвиняемия да се свърже с адвокат, при положение че законът казва друго“, посочи той. По думите на Марковски зад хипотезите, които промените в НПК разписват като условия за прилагане на скандалното ограничение, се крие възможността всеки един да бъде лишен от адвокат:

„Какви ще бъдат последиците? Има лабилни психически хора, като ги задържат 48 часа и като вътре има счупени крушки, мръсотии, щъкат оперативни работници с пистолети. И без да ги бият, за да ги пуснат, могат да признаят нещо, което не са направили“.

Промените предлагат отказ от уведомяване на близките, дори и при задържането на непълнолетни, в срок до 24 часа.“Там дори се говори, че могат да задържат и деца, без да се уведомяват родителите. Те ще умрат от притеснение. Това е посягане и на правата на детето, на непълнолетния“, допълни адвокатът.

Каква ще бъде съдбата на поредния опит за изменение на НПК, предстои да стане ясно през следващите седмици, когато текстовете ще бъдат в ръцете на депутатите от парламентарните комисии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar