Близо година след като банкомат в Разград е раздал 100 000 лева по погрешка, окръжният прокурор на Разград излезе с апел към хората, които са теглили от него да върнат парите.

Има данни, че те са общо около 30 души, а най-много от грешката в машината се възползвали членовете на едно семейство.

Банката се опитва да убеди хората да върнат взетото месеци наред, но без успех. Сега се намесва и прокуратурата.

Едно денонощие банкоматът пускал повече пари – не заради техническа повреда, а заради грешка на служителите на банката, които объркали касетите с банкнотите при зареждането на машината.

Тихомир Тодоров – окръжен прокурор на Разград: Когато иска да изтегли 100 лв., му се пускат 5 банкноти по 50, а не по 20 лв. Този банкомат в порядъка на около 20 минути е бил взет едва ли не под аренда от семейство, които са изтеглили значително голяма сума.

Сгрешеното зареждане на банкомата е станало миналия юли, но от ръководството на банката са потърсили сега съдействие от прокуратурата, след като близо година не са успели сами да убедят хората да върнат парите.

Някои вече са го направили, други още се съветват с адвокати.

Тихомир Тодоров – окръжен прокурор на Разград: Някои от тях ще бъдат освободени от наказателна отговорност, за други ще приемем, че е маловажен случай. Тези, които изтеглиха голямата сума – час по-скоро да я върнат. Ще сключат споразумение с наблюдаващия прокурор.

Много от жителите на Разград не бяха чували за „щедрия“ банкомат. Едни съжаляваха, че не са сред късметлиите, други казаха, че не биха взели чужди пари.

По думите на окръжния прокурор, тъй като се касае за престъпление против собствеността, законът предвижда затвор от 1 до 10 години.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar