Годеницата на Джамал Хашоги призова за по-широко международно разследване за осветляване на варварското убийство на саудитския журналист през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предаде ДПА.

Призовавам директора на Националното разузнаване на САЩ да публикува техния доклад за това кой е отговорен за убийството на Джамал, заяви Хатидже Дженгиз в писмено изявление за ДПА.

Призовавам също ООН да проведе международно раздследване на убийството, посочи тя, като добави, че независими разследвания до момента са показали, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството. Неподвеждането под отговорност на реалните убийци на Джамал дава на тези официални лица зелена светлина да продължават потисничеството над техния народ и ще бъде голямо петно върху международната общност, посочи Хатидже Дженгиз.

Изявлението на годеницата на Хашоги е направено, след като Истанбулската прокуратура повдигна днес обвинения срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист. 18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а двама за „подбуждане към убийство“.

Като подбудители в обвинителния акт фигурират Сауд ал Кахтани – близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и бившият втори човек в саудитското разузнаване – генерал Ахмед ал Асири.

Останалите 18 души са обвинени за извършване на убийството на Хашоги през октомври 2018 г.

Прокуратурата уточни, че разследванията продължават, за да се установи дали има и други заподозрени за престъплението.

На 2 октомври 2018 г. саудитският журналист Джамал Хашоги, известен с критиката си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти. Останките му така и не бяха намерени.

На 20 октомври саудитските власти признаха, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Саудитските официални представители многократно отрекоха информации, че саудитският преустолонаследник е свързан с убийството.

През декември саудитски съд осъди на смърт петима души за участие в убийството на Хашоги. Съдът оправда Ал Асири и не повдигна обвинение срещу Ал Кахтани.

Турското обвинение „ще помогне за хвърляне на допълнителна светлина върху детайлите около убийството: предварителното му планиране и подбуждане от високопоставени представители“, написа в Туитър специалният докладчик на ООН Агнес Каламар.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar