Руски областен политик бе глобен днес с почти две хиляди долара, защото е „дискредитирал въоръжените сили“ на Русия, като е сложил спагети на ушите си, докато е слушал реч на президента Владимир Путин, съобщи правозащитна група, цитирана от „Ройтерс“.

Михаил Абдалкин е осъден, тъй като е заснел това свое протестно деяние и после е качил заснетото видео в социалните мрежи. Зад странния протест на Абдалкин всъщност стои руски идиоматичен израз, обвързващ лъгането и разочарованието от думите на някого с окачване на спагети на ушите.

Намекът на протестната акция на Абдалкин е, че той не вярва на думите на Путин, изречени в речта му за състоянието на нацията, която той произнесе на 21 февруари, точно преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Неправителствената организация „ОВД-инфо“ цитира Абдалкин, комунист от Самарска област, да казва, че това е било ироничен жест с цел израз на недоволството от мълчанието на президента по вътрешнополитическите проблеми. Днес на Абдалкин бе наложена глоба в размер на 150 000 рубли (1 950 долара).

Този месец руският парламент затегна законите, приети скоро след инвазията, които сега предвиждат глоби или затвор до 15 години за дискредитиране или разпространение на неверни новини за руските въоръжени сили или други групи, като например наемническата група „Вагнер“, които участват във войната в Украйна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar