Районният съд в Димитровград отмени санкциите, наложени на шофьор за това, че е карал в насрещното по магистрала „Марица“ – глоба от 1000 лева и 3 месеца без книжка, съобщи БНР. Причината е, че в наказателното постановление, което началникът на МВР в Димитровград е издал на С.М.С., с думи е изписано едно нарушение на закона, а с число – друг текст, видя „Сега“ в съдебното решение.

В него е разказана и случката – на 28 септември м.г. подсъдимият шофирал от Димитровград към София. В колата била съпругата му, както и още един човек, който щял да лети за чужбина. Точно след като колата излязла на магистралата, пътникът се сетил, че е забравил билета и документите за важния полет. За да не изпуснат самолета, шофьорът обърнал колата и подкарал в обратна посока в аварийната лента. Бил спрян обаче от пътната полиция.

Според съдия Петър Петров наказателното постановление е незаконосъобразно и неправилно, тъй като има разминаване между изписването на нарушението с думи и с членове от Закона за движение по пътищата. При едната хипотеза движението в насрещното се наказва при всяко положение, а в другата – движението в аварийната лента е позволено по изключение. Този дефект на наказателното постановление е съществен, защото го прави неясно и наказаният не може да се защити, приема съдът.

Решението не е окончателно и може да се атакува пред Административния съд в Хасково.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar