Главният прокурор на Швейцария Майкъл Лаубер беше остро разкритикуван, а също така трябва да намали заплатата си с 8 процента, след като извънредна проверка установи нарушения, предаде „Фокус“.

Нередностите от страна на висшия магистрат в Конфедерация Швейцария гласят, че многократно е давал фалшиви данни и е нарушил кодекса на поведение на прокуратурата при работа със сигнали за корупция във футбола.

Лаубер беше подложен на проверка от надзорния орган, тъй като е установено, че се е срещал неофициално с президента на ФИФА Джани Инфантино. Срещите са били три, като нито една от тях не е била документирана за спецификата на разговорите между тях.

Според наблюдатели и независими експерти, въпросната отнета сума е доста сериозна, предвид възнаграждението му. Проверката е установила също така, че Лаубер не само е нарушил наказателни процедури, но и рискува да наруши държавната тайна, тъй като на тези срещи е присъствало и трето лице. Освен това Лаубер е възпрепятствал разследването на поведението на президента на ФИФА Инфантино, след като няколко пъти е подхвърлил неверни данни.

Парламентът през септември избра Лаубер за трети мандат за главен прокурор на Швейцария въпреки дисциплинарното производство по обвинения, че той неправилно ръководи проучването за корупция във футбола. По-голямата част от депутатите в Швейцария подкрепиха магистрата, за да има приемственост в работата, но настояха и за контрол.

Въпросният Лаубер попадна под светлината на прожекторите, когато се появиха подробности за поверителни срещи, подкрепени със снимки в медиите. На въпросните срещи той беше в компанията на друг високопоставен прокурор и те са на срещи със служители на ФИФА, докато тече разследвания по подозрения за корупция в световната футболна централа.

Предвид меките реакции от политическата власт в страната, за момента най-големият му враг са медиите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar