Главният прокурор Иван Гешев е живял в още едно държавно жилище, преди да се нанесе в „Дом 5“ в резиденция „Бояна“. Това се разбира от декларацията му за имущество и интереси за миналата година, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Според данните от документа през 2020 г. Гешев е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била Администрацията на Министерски съвет. Наемът е бил 2200 лева, като не се разбира дали това е месечна цена или общо платеното. Основанието за платените средства е трудов доход.

В декларацията не е записано той да живее в дом 5 на правителствената резиденция.

Какво са декларирали политиците – четете тук

„Дневник“ изпрати въпроси до пресслужбата на Министерския съвет, откъдето заявиха, че се работи по тях, но не можеха да се ангажират със срок за отговор. Началникът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов заяви, че ще отправи въпросите към главния прокурор и ще върне обаждане. Три дни по-късно реакция от държавното обвинение все още няма.

През август 2020 г. Гешев беше попитан дали след избирането му на поста главен прокурор (през януари 2019 година) се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“. Тогава той частично потвърди информацията, отговаряйки, че живее в държавен имот, без да уточни кой, писа преди време „Свободна Европа“. По-късно изданието съобщи, че от края на месец юни 2020 г. Гешев се е нанесъл в Дом 5 на правителствената резиденция „Бояна“.

Малко преди това там са направени ремонти за над 330 хиляди лева, а наемът, който му е определен е около 100 лева на ден, близо 3000 лева на месец. Пред парламентарната правна комисия Гешев заяви, че е изплатил всичко и че плаща пазарна цена за имота. Според проверка на цените на имоти, подобни на дом 5, месечният им е наем е около 4-5 хиляди лева, т.е той плаща наем под пазарната. Освен ремонт с държавни пари, е била обзаведена и резиденцията, в която живее Гешев. Били са купени поръчкова кухня, битова техника и мебели и мултитемпературен охладител за вино.

Пред парламентарната правна комисия, попитан как охладителят подпомага работата на обвинението, Гешев заяви: „Аз към момента съм изплатил с този наем почти всичко.“

Според другите данни от документа Гешев има налични парични средства в размер на 19 000 лева, които година по-рано са били 15 хиляди лева. Посоченото основание – от трудови доходи. Влоговете на негово име са за 45 хиляди лева (докато преди година е имал 14 хиляди лева). Има и два влога от по 9 хиляди лева, които са на двете му деца, като основанието за тях е продажба на таванско помещение във Волуяк през 2019 г. Гешев има и кредитна карта с лимит 10 хиляди лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar