Проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ поискаха от „Майчин дом“ по повод македонския гинеколог д-р Николче Дамчевски. Оказва се, че докторът е с потвърдена от Апелативния съд в Скопие двегодишна ефективна присъда. До установяване на обстоятелствата по случая дейността на медика се преустановява, категорични са от АГ болницата.

Случаят с гинеколога е разследван от македонската „Нова телевизия“, съобщи БГНЕС. Оказва се, че той в продължение на 9 месеца е лъгал пациентка, че е бременна. Освен това е имал и обвинение за фалшифициране на документи. В присъдата му пишело, че „като гинеколог има вина за престъпления, извършени срещу здравето на хората, и фалшифициране на документи“. Пред съда признал вината и по двете обвинения. Димчевски имал забрана в продължение на 8 години да не работи като лекар. В България обаче той е член и на Българския лекарски съюз.

„Д-р Дамчевски има българско гражданство и е завършил своето медицинско образование и следдипломно обучение в България. Той не е служител на СБАЛАГ „Майчин дом“ и няма трудово правоотношение нито с болницата, нито с медицинския център към нея. Дейността му е на граждански договор, за сключването на който са спазени всички правни и административни процедури“, уточняват от „Майчин дом“. Дамчевски предоставил всички необходими документи, включително и удостоверение, че е член на БЛС от август 2018 г. Въз основа на тях той получил регистрация и право за упражняване на извънболнична медицинска помощ от Столична регионална здравна инспекция. Ръководството на медицинския център декларира готовност да окаже пълно съдействие на разследващите и контролните органи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar