Атентатът срещу Слави Ангелов е директна атака срещу държавата, по разкриването му работят най-добрите криминалисти, казва в интервю за „24 часа“ главният прокурор

Някой депутат говорил, че щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали

Обаждат ми се лекари от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите, които излагат живота си на опасност

Това, че говоря по този начин, е и защото аз не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат

– Г-н главен прокурор, от седмица зовете за радикални мерки, за да не изпаднем в ситуация като Италия и Испания, където COVID-19 взима десетки жертви. Вслушаха ли се политиците във вашите призиви? При гласуването на извънредното положение те показаха неочаквано единомислие, но при дебатите по законопроекта за мерките отново връх взе политическото говорене. Сега ли е времето за политически препирни?

– Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило. Да мислят, че могат да извлекат политически дивиденти, да се позиционират за избори. А някои от политиците се държат като на пир по време на чума.

Някой депутат в парламента говорил за това, че щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали. Въобще не разбират, че няма да съществуват на политическата карта, ако продължават така. Лошото е, че цената ще са прекъснати животи на българи. Трябва да се подготвим за най-негативните сценарии, за да можем да спасим колкото може повече хора. Това не направиха и допуснаха грешка според мен повечето европейски държави и техните лидери. Твърде много страх от политически и икономически последствия. Повече от седмица слушаме как във Великобритания животът си продължавал постарому, а какво имаме там сега – налагане на ограничения. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот.

Някои продължават да говорят само за икономика. Чакат след края на здравната криза да яхнат политически неизбежните икономически проблеми, които предстоят.

Подсъдимият Прокопиев и той говори само за икономиката и цинично обяснява как щели да починат „няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания“. Вижте какво казва СЗО и информацията, която дава Националният оперативен щаб – младите също са в риск, а това променя пагубно приоритетите в тази криза. Единствено важното в момента е да се подготвим възможно най-добре, за да се спасят здравето и животът на максимално възможно повече българи, както и да съхраним държавата си.

Икономиката е важна, но в момента е на втори план. Разбира се, правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно в тази криза за икономиката, бизнеса и за най-уязвимите социални слоеве от населението. Смисълът на ограничителните мерки е насочен и към минимизираме в голяма степен на щетите и на бизнеса, колкото и парадоксално да звучи. Без хора – няма бизнес, няма икономика, няма държава. Политиците трябва внимателно да начертаят планове за сега, но и за след кризата, когато икономиката ще е основният ни приоритет. Както казват японците – всяка криза е и възможност. Но трябва да сме умни, да планираме и да действаме като общност. Материалните неща се възстановяват, човешкият живот – не.

– Миналия вторник на заседание на правната комисия в НС призовахте Банско да бъде поставено под карантина. Пет часа по-късно това се случи. Може ли цялата страна да бъде поставена под карантина? Сякаш вашите идеи за по-радикални мерки повече започват да се възприемат?

– Не са само мои идеи. Аз повторих много от това, което искат повечето лекари. Напоследък ми се обаждат от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите – тези, които са и ще бъдат на първа линия в борбата с вируса, които излагат и ще продължат да излагат живота и здравето си на опасност. Имаме видим прогрес, но нямаме време, а някои продължават да мислят и действат като преди появата на вируса. Какви мерки ще се предприемат, е от компетентността на правителството и парламента. Надявам се да не стигнем до крайни негативни варианти, които вече виждаме в целия ЕС. И точно затова трябва да се готвим за най-лошото, точно за да можем да го предотвратим.

– Столичната лекарска колегия на БЛС стигна по-далеч. В петък тя настоя за максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на ситуацията. Подкрепяте ли идеята им и как вие разбирате максимални правомощия на главния прокурор?

– Принципно подкрепям експертите, лекарското съсловие. Те са хората, които трябва да кажат какво, а политиците и всички ние да го направим. Прокуратурата има достатъчно правомощия. Предполагам, че са имали предвид адекватни промени в законодателството, за да може прокуратурата да ангажира наказателната отговорност на всички, които поставят в риск здравето на всеки един от нас. Виждам, че НС предприе първи стъпки в тази насока. Дали ще са достатъчни? Ще видим.

– Има обаче и мнение, че не трябва да се намесвате. Защо е тази активност от ваша страна? Някои казват – трупате рейтинг.

– Всеки един от нас трябва да е активен в кризата. Всеки трябва да помогне с каквото може. Ще се справим само заедно, а не поотделно. Прокуратурата действа в рамките на своята компетентност – надзор за законност и наказателно преследване на лица, осъществили състави на престъпления по Наказателния кодекс (НК). Включително за такива, поставящи в риск здравето и живота на българите. Това правим и в момента. Ние сме длъжни да го правим активно, вече казах защо.

Прокуратурата е организирана още преди извънредното положение по начин, че да не спре да функционира. Колегите по места дават всичко от себе си. Тези от кръга на подсъдимия Прокопиев, Цветан Василев и други подсъдими и обвиняеми не са спирали да говорят и атакуват прокуратурата. Днес са рейтинги и човешки права. Вчера беше нещо друго. Утре ще е трето. Въобще не ме интересуват. Единственото важно за мен е прокуратурата да изпълни законовите си задължения по най-добрия възможен начин, за което и ни плаща българският данъкоплатец. Това, че говоря по този начин, е и защото не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат. Тези хора продължават да са тотално неадекватни. Какво означава рейтинг, когато са застрашени държавата, народът и най-близките ти.

– Контролните органи справят ли се в новата ситуация? И кой ще контролира контролните органи? Във времената на криза може да процъфти и корупцията. Защо „Илиянци“, където има струпване на голяма група китайски търговци, бе дезинфекциран едва след като вие разпоредихте на Върховната административна прокуратура (ВАП) да осъществи надзор за мерките на стоковия базар.

– Виждам как колегите от МВР, РЗИ и други контролни органи дават всичко от себе си. Някои не са спали сигурно от месец. Затова призовах да бъдат подкрепени, включително и финансово. Те също са на първа линия. Мнозинството българи също приеха изключително отговорно първоначалните препоръки и спазват предписанията. Те са най-ощетени, защото заради шепа нарушители търпят повече ограничения, а накрая може да се окажат и потърпевши. Затова работата на контролните органи също е изключително важна. А иначе ВАП продължава да предприема действия по реда на надзора за законност. А за забавената инспекция в „Илиянци“ какво да кажа? Дайте да вървим напред, да се учим от грешките си и да не ги повтаряме.

– Не закъсня ли контролът в ромските гета? Въпреки заразата нямам впечатление, че хората, които бъркат по кофите например, включително някои от тях са придружени от деца, са намалели, а вечер се прибират при многолюдните си фамилии в гетата. Може ли само с разяснение да се променят нравите сред тази общност?

– Трудно ще е, но се прави всичко възможно. Вземат се комплексни мерки. Включително и прокуратурата поема своята отговорност в рамките на функционалната си компетентност. Дайте разбора да го правим, като приключим с тази криза. При едно нейно развитие вероятно ще трябват допълнителни мерки, включително и социални, за тези хора.

– Сред радикалните мерки, които предлагате, са вечерен час и контрол на движението през деня? Обяснете как го виждате?

– Мерките са от компетентност на изпълнителната и законодателната власт. Няма нужда нищо да си представям. То вече е факт в много държави в Европа и извън нея. Огледайте се. Затова да работим, за да не стигнем до най-лошите варианти, за които четем

– Мярката, която действа от петък – да се спре пътуването между градовете, не е ли достатъчна?

Ще видим. И други ще го преценят. Дано.

– Възможно ли е да има полицай пред дома на всеки под карантина? Сега те са няколкостотин, но със завръщането на хиляди българи от рискови държави броят им ще нарасне. Редно ли е поставените да се следят чрез мобилните оператори?

– Скоро полицията няма да може да посрещне всичко. Затова приетият Закон за извънредното положение предвижда възможности да се ангажира армията и да се ползват съвременни технически достижения. Това е адекватен начин на предстоящите вероятно предизвикателства. Изписа се и се изговори пак много. Но вижте какво се налага да прави армията в Италия – да разнася ковчези, и как Южна Корея чрез мобилни приложения и техника свали смъртността под 1%. Дайте да не се занимаваме с дребни политически игрички, а да извличаме поука от чуждия опит. За да не съжаляваме пак после. Залогът в случая е животът.

– Гласуваните промени в НК за неспазване на карантината – 5 г. затвор и до 50 хил. лв. глоба, ще дадат ли резултат? Мислите ли, че ще има осъдени на затвор?

– Вече има образувани десетки наказателни производства в цялата страна. Следим ги и са взети на специален надзор от апелативните прокуратури. Вярвам, че скоро българският съд ще постанови първите присъди.

– Знам, че в прокуратурата получавате много сигнали от граждани, че не се спазват противоепидемичните мерки. Кажете кое е нарушението, което силно ви възмути?

– Едва ли мога да посоча само едно. Възмущава ме безотговорността, която проявяват някои. Най-вече към близките си, но цената може да плати и всеки около тях.

– Вие какви съвети давате на вашите близки, които са в по-зряла възраст? Майка ви излиза ли от дома да пазарува? Вие самият какви мерки вземате? Носите ли маска и ръкавици? Спазвате ли дистанция от 2 метра?

– Казвам да спазват препоръките на здравните власти. Стриктно. Старая се да ги спазвам и аз. При мен е малко по-различно. Работата и моментът са такива, че трябва да се срещам с много хора. Старая се да давам пример. А за майка ми – постарал съм се да е максимално изолирана, докато не стане безопасно. Мисля, че така трябва да постъпят всички, за да спасим тези, които са ни дали живот и са ни отгледали.

– Едно престъпление в разгара на извънредното положение потресе не само журналистите, но и цялото общество. Зверски бе пребит нашият колега – главният редактор на „168 часа“ Слави Ангелов. Вие лично наблюдавате досъдебното производство. Има ли вече заподозрени? Откъде идва поръчката?

– Следя работата на колегите. Не е в интерес на разследването да се коментира сега. Уверявам ви, създадена е максимално най-добрата организация и за разкриването на престъплението участват най-добрите криминалисти.

Сякаш моментът не бе подбран случайно – време на извънредно положение, допълнително нагнетяване на напрежението.

– Има и такава версия. Ще повторя – това е атентат, директна атака срещу държавата.

– Преди месеци по същия начин бе пребит и служител в администрацията на столичен футболен клуб. Търсите ли връзка между двете престъпления? Има ли данни колко сходни поръчкови побоя са извършени в София и колко от тях са разкрити?

– Казах ви. Работи се по всички версии. Включително се проверяват сходни като почерк случаи. Пожелавам бързо оздравяване на г-н Ангелов. Колегите са организирани и амбицирани. Ще правим и правим всичко възможно. Уверявам ви, въобще няма подценяване. Това е един от най-важните и приоритетни случаи в държавата.

– Преди обявяването на извънредното положение започнаха масови акции срещу битовата престъпност. Самият вие казахте, че целта е до края на годината хората да живеят по-спокойно. Сега ресурсът е ангажиран с контрола по спазването на карантината. Задава ли се нова престъпна вълна?

– Към момента се вижда отчетлив спад. Подозираме обаче, че това ще се промени и може да се стигне до бум на битовата престъпност. Готвим се и за такъв вариант. Точно затова са важни приетите възможности в Закона за извънредното положение за подпомагане на органите на МВР.

– Покрай новата зараза позабравихме обвиняемите и подсъдимите олигарси, разследването за водната криза в Перник? Имате ли капацитет да продължите със същия интензитет и при извънредното положение?

– Работим активно по всички дела. Разбира се, е трудно, приоритетите се промениха рязко. Трябва и сме направили организация, която да позволи да защитим живота и здравето на служителите и магистратите в ПРБ, но и да продължим да работим.

– Докъде стигна екстрадицията на Васил Божков? В ОАЕ проведе ли се дело по искането на прокуратурата?

– Българската прокуратура е направила всичко, което се иска и зависи от нея. От тук нататък всичко зависи от държавата ОАЕ.

– Г-н главен прокурор, кои са вашите най-големи страхове днес – че няма да овладеем положението, че ще ни застигне участта на Ломбардия и ще загубим много от нашите възрастни близки, че пандемията ще продължи прекалено дълго и държавата ни ще бъде омаломощена до краен предел?

Опасявам се, че все още не сме разбрали, че опасността е реална, идва и няма как да ни подмине, че продължаваме да мислим и действаме все едно нищо не е станало и да се боричкаме на дребно, а не се обединяваме. Много хора продължават да мислят за лични, финансови и партийни интереси, без да разбират, че цената за това вече ще се плаща в човешки животи и светът около нас вече не е и няма да бъде отново същият.

Интервюто е направено в неделя, преди президентът Румен Радев да наложи вето на част от Закона за извънредното положение.

CV

l Роден на 19 декември 1970 г.

l Завършва право във ВИ – МВР

l Започва като оперативен работник в 5-о РПУ в София. Продължава като помощник-следовател

l От 1996 до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба

l От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП)

l От 2012 до 2016 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура (СГС)

l От 2016 до 2018 г. е ръководител на Специализираната прокуратура

l През 2018 г. става зам. главен прокурор

l Избран е за главен прокурор на 14 ноември 2019 г. Встъпва в длъжност на 18 декември 2019 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar