В прокуратурата са получени над 10 сигнала от обвиняемия бизнесмен Васил Божков и те са разпределени на наблюдаващи прокурори, които да преценят какви действия да се извършат по тях. Това заяви в интервю пред „Канал 3“ главният прокурор Иван Гешев.

Наблюдаващите прокурори по основното разследване срещу Божков са възложили на ДАНС да провери банката, от която бизнесменът твърди, че периодично е теглил в брой големи суми пари от банковата си сметка, които е предавал директно на министъра на финансите Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов.

„Имаше съобщение на ДАНС, че не е била уведомена за това от банката в съответствие със законовите задължения по Закона за изпиране на пари. Такова задължение има за всички банки, опериращи в България. Възложена е проверка на тази банка“, обясни Гешев.

По думите му, чисто практически не е невъзможно да са изнасяни такива суми „в чували, пакети и торбички“. Той даде пример с делото КТБ, по което каза, че имало свидетелски показания, че по този начин от банката чрез подставени лица били раздавани в брой пари на хора от обществно-политическия живот.

Гешев не пожела да влиза в детайли от разследването като няколко пъти подчерта, че е въпрос на доказване дали подкупите са били давани или не.

Главният прокурор обясни, че в правото има активен и пасивен подкуп. „Виновен е този, който дава и този, който получава“, каза Гешев като посочи, че с тази защитна теза Божков не се оневинява. Главният прокурор обаче не бе попитан и не каза дали ще разследва получилите подкупа.

Той заяви, че Божков има широкоспектърна дейност и един малък сегмент от нея са културно-историческите ценности. „До момента са изнесени над 4000 при регистрирани 200. Очаква се, че бройката на тези предмети ще може да надхвърли 10 000, а може да надхвърли и 20 000 лв. Никой не може да каже на каква стойност са те“, посочи още той във връзка с акцията на прокуратурата в офиса на Божков и фондация „Тракия“, която стопанисва колекцията.

„Какво се продава по аукционите не мога да коментирам, защото не съм в този бизнес“, отговори Гешев на въпрос, свързан с твърденията на бизнесмена за това, че един от изнесените от прокуратурата ритони се предлага на свободния пазар.

„Голяма част от намерените предмети са със следи от пръст, има конкретни имена, най-вероятно на иманяри, които са ги изкопали от българската земя и са ги откраднали, тези ценности са откраднати от българския народ“, смята главният прокурор.

Той каза, че не знае и не се е интересувал кои са хората, за които прокуратурата обвинява Божков, че е подбуждал да бъдат убити. По думите на главния прокурор, имената им могат да бъдат огласени, ако наблюдаващият прокурор прецени. До момента тези хора са споменавани само с инициали в съобщение от 27 май на прокуратурата . Тогава тя повдигна последните обвинения за още 7 престъпления, по които работи още от началото на февруари.

На въпрос дали може статутът на Валентин Златев да се промени от свидетел на обвиняем, главният прокурор подчерта, че това може да реши единствено наблюдаващ прокурор. Златев е призован за разпит като свидетел в специализираната прокуратура на 22 юни, но Гешев не каза по кое досъдебно производство ще бъде разпитван.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar