Главният прокурор Иван Гешев бе призован в понеделник да се самопровери дали е нагласил обществената поръчка за доставка на 2 джипа за над 400 000 лв. Съмнението е, че условията на поръчката са написани така, че да бъдат купени VW Tuareg.

„Аз лично бих му предложил да се самосезира и да се самопровери!“, коментира Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“, който първи съобщи публично за обществената поръчка.

Той напомня, че в документацията се изисква гаранционно обслужване най-малко в следните области – София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Гражданският активист напомня, че при дистрибуторите на луксозни автомобили, които могат да предложат автомобил с минимум 410 конски сили, се оказва, че единствено победителят в поръчката „Порше БГ“ има сервизен център във Велико Търново.

Втората фирма, която участва в обществената поръчка с модел на Мерцедес е отстранена, защото няма сервиз във Велико Търново.

„Голяма част от техническите изисквания към автомобилите дословно съвпадат (дума по дума) с официалната брошура на Touareg, а Законът за обществените поръчки ясно казва, че е забранено да се залагат технически критерии, които дават необосновано предимство на някой участник“, пише Борис Бонев.

Той пита дали са нужни такива автомобили на „един чиновник с писалка“.

„Нужни ли са му 420 конски сили двигател, за да стигне до работното си място в центъра на София? Нужни ли са въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой, автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите? А навигационна и мултимедийна система с мултисензорен дисплей? Или пък система за самопаркиране? Нужен ли е цвят металик, който оскъпява с още няколко хиляди лева? А нужни ли са отопляеми дюзи на предното стъкло? Или система за измиване на фаровете?“, пита Бонев.

„Дали не е време вместо да се занимава с абсурдни акции по „арестуване“ на стотина килограма месо, главният прокурор да започне да дава отговори за начина, по който управлява тази прогнила институция и обществените пари, които харчи, за да си осигури незаслужен комфорт?“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar