Главният прокурор Иван Гешев е назначил пълна ревизия на своя заместник и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Това научи „Дневник“ от източници от държавното обвинение. Информацията беше потвърдена от Сарафов пред „Дневник“.

Заповедта, с която „Дневник“ се запозна, е с дата 19-ти май, петък и обхваща пълна ревизия на административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 година до момента на извършването й. Сарафов беше преизбран за втори мандат за началник на следствието през октомври 2022 година. Преди това той заемаше тази позиция от 2017 година.

Борислав Сарафов пред „Дневник“: Гешев направи заявка за политическа кариера

Срокът за приключването на ревизията, която ще се води от трима прокурори, е до 26-ти май, а крайният срок за представянето на доклада от нея е пети юни.

„Днес дойде заповед, че Гешев ми е назначил ревизия. Надявам се на обективност, но очевидно е тенденциозно и е доказателство за неговото злонамерено отношение към мен“, коментира Сарафов

Той е в конфликт с главния прокурор Иван Гешев и поиска неговото отстраняване миналата седмица с мотив, че той е неуравновесен. Сарафов също така поиска охрана, защото се страхува за живота си. Гешев от своя страна също предложи на съдебния съвет да образува дисциплинарка срещу своя заместник.

Началникът на националното следствие внесе сигнал срещу Гешев и в прокуратурата. На извънредно заседание в четвъртък, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша двамата. На това заседание, кадровият орган на съдебната власт трябва да реши и дали има данни да започне процедура за отстраняването на Иван Гешев, предложена от шестима членове на прокурорската колегия.

По-рано днес, Гешев даде близо двучасово изявление, в което отново обяви, че ще довърши мандата си и се закани „да се бие“.

„Дойде краят на приказката“: Гешев показа есемес с Борисов и запис с член на съдебния съвет (допълнена)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar