Няколко часа след като скъса публично оставката си, главният прокурор Иван Гешев е позвънил по телефона на лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който е подател на сигнала за „Барселонагейт“. Това съобщи самият Георги Георгиев пред Mediapool.

Лидерът на БОЕЦ казва, че е бил в Съдебната палата в понеделник, за да поиска лично от Гешев обяснения за липсата на разултати по подадените сигнали от сдружението.

„Повече от час бяхме пред кабинета на Иван Гешев, за да поискаме обяснение за „Барселона гейт“, както и за сигналите, които сме подавали срещу самия Гешев – за КТБ, Жоси, Пеевски и всичко останало. Предавахме на живо във Фейсбук. След като се прибрах в офиса си, Иван Гешев ми се обади по телефона“, разказва Георгиев, но отказа да коментира съдържанието на разговора.

В коментар за Mediapool пресцентърът на прокуратурата съобщи, че Георги Георгиев първи е потърсил Гешев, а след това двамата дори са се разбрали за среща.

„Да, потърсих го лично в Съдебната палата, за да поискам обяснение. После той ми се обади по телефона. Няма никаква уговорка за среща“, обяснява лидерът на БОЕЦ.

По време на пресконференцията в понеделник Иван Гешев каза, че е отказал оферта, направена му от името на Бойко Борисов да става посланик и е разочарован от ДПС. Спомена, че прокурор му е споделил, че трябва да се прекрати делото „Барселонагейт“, чиято централна мишена е Бойко Борисов.

Делото за къщата в Барселона започна след публикуване на анонимно видео във Фейсбук, което прави връзка между Бойко Борисов и бившата манекенка Борислава Йовчева, която живееше с детето си в къща в Барселона. Луксозният имот е купен от фирмата на баща ѝ, но парите са дошли от лица, които са свързвани с ГЕРБ. След подаден сигнал от БОЕЦ испанските власти проверяваха пране на пари и изпратиха справка до българската прокуратура. Случаят се мотае вече три години.

Обаждане от КПКОНПИ

Любопитното е, че десетина минути, след като Иван Гешев се е обадил на гражданския активист, Георгиев е получил обаждане от ръководството на антикорупционната комисия. Оттам са го търсили заради неговия сигнал до Върховната касационна прокуратура срещу Иван Гешев.

По-рано Георги Георгиев сигнализира Върховната касационна прокуратура да провери евентуална инсценировка на атентата срещу главния прокурор, както и за данните за незаконен натиск върху разследването.

Любопитен детайл е, че върховната прокуратура е решила бързо да разпредели сигнала за проверка на КПКОНПИ, за която неофициално се говори, че е под влиянието на бившия премиер Бойко Борисов. Това може да означава, че кръгове във ВКП вече са извън контрола на главния прокурор.

Заради тези събития гражданският активист е провел и телефонни разговори с лидери на политически партии, но не пожела да съобщи кои.

На 16 май БОЕЦ публикува отворено писмо до парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, с което изиска от тях да поискат Бойко Борисов и Делян Пеевски да подадат оставки и да напуснат парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar