Производителите на оръжия, боеприпаси, взривове и пиротехника в България вече ще кандидатстват за разрешителни за дейностите си пред икономическото министерство. Досега разрешенията се издаваха от шефа на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР.

Промяната стана с промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които Народното събрание одобри окончателно в четвъртък. Предложението за поправката дойде от ГЕРБ. В мотивите си към законопроекта управляващите лаконично обясниха, че при министъра на икономиката е „естественото място на контролната дейност, когато става въпрос за икономика (производства)“.

Управляващите възложиха на икономическото ведомство да създаде в срок до 3 години електронен регистър на производителите, в който да се съхранява цялата релевантна информация, включително за самите оръжия – идентификационни данни на огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях, за направени преработки или модификации, за бракувани и унищожени оръжия, взривни вещества и др. Информацията за боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ще се съхранява в срок от 20 години след вписването й в регистъра, а за огнестрелните оръжия – 30 години.

За да се запълни новият регистър, МВР ще трябва да предаде целия си архив за издадените досега разрешителни на икономическото министерство. За това вътрешното ведомство разполага с 3 месеца от влизането в сила на промяната. На МВР обаче се позволява да запази копие от документите си.

Издадените до влизането в сила на закона разрешения и удостоверения запазват действието си. По досегашния ред ще се довършват и процедурите за издаване на такива, които не се приключили в срок от 3 месеца след обнародването на закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar