Изборът на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) остави свободно място за нов член на органа. За позицията управляващите от ГЕРБ вече имат избраник – адвокатът Паскал Бояджийски. Той със сигурност ще заеме мястото, тъй като други кандидати няма – също като при избора на Андреев.

Бояджийски е бил член на ЦИК и преди – от 2011 г. до 2014 г., тоест по време на първия мандат на ГЕРБ. Интересното е, че участието му в изборната администрация съвпада с работата му в друг държавен орган – бившата Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Бояджийски е член на комисията в периода 2011 – 2018 г. По същото време бушуваше скандала с бившия председател на КПУКИ Филип Златанов, за когото се разкри, че има специални тефтери, в които вписва кой трябва да бъде „ударен“ от комисията. В биографията, която депутатите от ГЕРБ са приложили към номинацията на Бояджийски, за този период пише единствено следното: „В това си качество (на член – бел.ред.) участва в редица семинари и обучения на лицата, заемащи публични длъжности, насочени към популяризирането на законодателството в областта на предотвратяването на корупцията и конфликтите на интереси.“

Бояджийски е завършил право и политология в Софийския университет. Към момента работи като адвокат, вписан в регистрите на Софийската адвокатска колегия от 2018 г. – след като напуска КПУКИ.

По повод неговата кандидатура за ЦИК сега му предстои изслушване в парламентарната правна комисия, което ще се проведе още тази сряда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar