ГЕРБ и Обединените патриоти за пореден път се оказаха в странна коалиция с ДПС. Управляващите пренебрегнаха аргументите и ветото на президента Румен Радев и заедно с ДПС повторно гласуваха спорните промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид с претенцията да се спре „вторичното разграбване“ на КТБ. Възраженията на държавния глава бяха подкрепени само от депутатите от БСП и „Воля“.

Президентът атакува текстовете, които предвиждат обезсилване на сделки със задна дата. Според тях например могат да се обявят за нищожни заличаванията на обезпечения, както и прехвърлянето на дялове и акции от длъжници след поставянето на КТБ под специален надзор. Президентът призовава народните представители да обсъдят колко са обезпеченията, които ще бъдат обявени за нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще станат недействителни, и с колко ще се увеличи масата на несъстоятелността на КТБ, ако бъдат приложени лансираните от ДПС и подкрепени от управляващите промени в закона.

Непосредствено преди обсъждането на ветото депутатът от ДПС Йордан Цонев даде брифинг в Народното събрание. „Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни съдейства с отговор на три въпроса чрез синдиците на КТБ, за да задоволим обществения интерес“, обясни Цонев. От отговорите на финансовия министър става ясно, че стойността на заличените обезпечения по кредити, отпуснати от КТБ, е 233.147 млн. лв. Депутатът съобщи още, че до момента били заведени 205 съдебни дела за оспорване на прихващания и цесии на обща стойност 1.174 млрд. лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar